Petrklíč v Holandsku

Již od začátku roku jsme organizačně připravovali zájezd našeho pěveckého sboru Petrklíč na mezinárodní festival IKF 2005, který se konal 30. 6.–3. 7. 2005 v holandském Arnhemu. Průběžně jsme mejlovali s organizátory a členové sboru pilně nacvičovali.



Jaroslav Kejha, pátek 29. července 2005
Magazín > Sborový život

Na jaře děti navázaly na vánoční úspěchy (2 zlaté a jedno stříbrné umístění na mezinárodních festivalech) a oba sbory zvítězily ve svých kategoriích v krajském kole celostátní soutěže dětských pěveckých sborů. Před odjezdem do Holandska nás ještě čekal 10.6. festival „Svátky písní“ v Olomouci. I zde se našim sborům podařilo podat vynikající výkon a přivezly si dvě zlaté medaile.

A tak s posíleným sebevědomím a vybaveni dobrou náladou jsme 29.6. večer nasedli do autobusu směr Holandsko. Jako garant celého zájezdu s námi odcestoval i zpěvák Petr Kotvald, se kterým již pět let úspěšně spolupracujeme.

Holandsko nás přivítalo zataženou oblohou a vytrvalým deštěm, který naštěstí po příjezdu do festivalového města přestal a provázel nás pak pouze v podobě hodinových přeháněk.

Po registraci a vyřízení potřebných formalit jsme odjeli na ubytovnu, která se nacházela v nádherném lesoparku, a kde nám každé ráno přichystali vynikající snídaně.

Odpoledne jsme s několika dalšími sbory jak z Holandska, tak z dalších evropských zemí nacvičovali společné písně pro slavnostní zahájení festivalu. Další vodní příděl však udělal pořadatelům čáru přes rozpočet a tak náš přepravce z Čedoku urychleně přistavil autobus a my jsme odjeli na ubytovnu.

Večer však již byla obloha protrhaná a my jsme se těšili na druhý den, kdy byl naplánovaný výlet do zábavního parku Efteling.

V pátek bylo přímo ideální počasí na výlet, a tak si děti užily všech atrakcí i pohádkových výjevů, které se v parku nacházely. Škoda jen, že jsme zde nemohli zůstat déle.

Na sobotu nám organizátoři festivalu připravili samostatný koncert, který se konal v jednom z mnoha kostelů, které se nacházejí v Arnhemu. Na náš koncert se přišlo podívat několik dirigentů a festivalových porotců. Jejich gratulace k našemu podanému výkonu nás opravdu potěšila.

A protože před námi bylo volné odpoledne, odjeli jsme na předměstí Amsterodamu, kde jsme navštívili skanzen. Zde děti uviděly téměř vše, čím je Holadsko známé – dřevěné domečky, větrné mlýny, výrobu dřeváků a výrobu holandských sýrů.

A pak již přišla neděle – náš soutěžní den. Konkurence byla opravdu silná. Že soutěžní zápolení nebude pro nás jednoduché nám potvrdily i rozhovory s některými sbormistry, kteří údajně jezdí po soutěžích řadu let a dostávají první a druhá místa po celé Evropě. Náš sbor se však nezalekl a podal opravdu vynikající výkon. Petr Kotvald jej okomentoval slovy: „při písních od Petra Ebena mi až běhal mráz po zádech“.

Sbor po vystoupení ani nedošel do šatny a již jsme v ruce drželi pozvání na festival do Belgie v roce 2006.

Velká radost zavládla v našem táboře, když při závěrečném ceremoniálu jsme byli vyhlášeni jako nejlepší sbor v naší kategorii.

A tak ze zájezdu do Holandska si naše děti přivezly nejen krásné zážitky z poznávání cizí země, ale i nádherný pocit vítězství v zahraničí.

Protože okolo našich sborů se vytvořil vynikající kolektiv dospělých nadšenců, musíme všem poděkovat za pomoc při realizaci nejen tohoto zájezdu.

Rovněž musíme poděkovat přepravci z CK Čedok za bezpečnou jízdu a již nyní se těšíme na podzimní soustředění a hlavně na další zahraniční zájezdy.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)