Pěvecké sdružení ostravských učitelek v roce 2004

Rok 2004 byl pro Pěvecké sdružení ostravských učitelek velmi plodný a plný nevšedních zážitků…V lednu 2003 v našem sboru došlo ke změně pana dirigenta. PhDr. Vladimíra Kovaříka nahradil pan Yurii Galatenko, který působí jako sbormistr a dirigent v ostravské opeře. Nácvik nového repertoáru nás stál mnoho úsilí a potu, které jsme zúročili již na podzim a v zimě r. 2003 na Vánočních koncertech.



Natálie Kaštovská, pondělí 20. června 2005
Magazín > Sborový život

Jaro 2004 se neslo v duchu zájezdu do Rakouska. Obdrželi jsme pozvání rakouské firmy sídlící v ČR, jíž majitel je velkým příznivcem sborového zpívání. A tak jsme se v dubnu ocitli v malebném Jüdenburgu, kde pro nás zástupci městečka zorganizovali tři nádherné dny. Zazpívali jsme si v místním chrámu a také na slavnostech sousedního městečka Maria-Buch. Krom zpěvu jsme měli možnost poznat místní krajinu a absolvovali jsme exkurzi do chráněných dílen, kde zaměstnávají své handicapované občany. Nejvíce nás oslovila přízeň a srdečnost místních občanů a tak se nám věru těžce loučilo.

Počátkem května jsme byli pozváni jako hosté na Mezinárodní festival pěveckých sborů Jaro se otvírá, který se tentokráte konal v Ostravě. My zde představili Lukášovu mši Missa Brevis, barytonové sólo si zazpíval člen opery divadla Moravskoslezského, Pavel Kozel. Byla to dobrá průprava k soutěži, která nás čekala v červnu v Olomouci.

Na Svátky písní Olomouc jsme se dostavili v plném počtu 53 členek. Jeden autobus nám nestačil, vypravili jsme tedy ještě osobní auta plně obsazená. Ve zdraví jsme se všichni sešli a vyplatilo se. Soutěžili jsme ve dvou kategoriích a získali zlaté a stříbrné pásmo. Radost veliká, vždyť jsme se soutěže zúčastnili po několika letech a hned takto úspěšně! Díky, pane dirigente!

Zaslouženou odměnou naší celoroční práce bylo červencové turné po Chorvatsku v rámci Kastavského kulturního léta. V šestidenním zájezdu jsme poznali městečka Kastav, Baška, Novalja, Zadar, a ostrov Pag. Kromě každodenních koncertů jsme si dostatečně užili i moře a sluníčka. Takovýto zájezd je pro náš kolektiv vždy vzpruhou, vychutnáváme volno, odpočíváme od každodenních starostí i od rodin a čerpáme energii do dalších dnů tím nejpříjemnějším způsobem, totiž zpěvem.

Po prázdninách jsme rádi přijali pozvání městského obvodu Ostrava Hrabová ke spolupráci při znovuotevření dřevěného kostela. Jeho historická budova v roce 2002 zcela vyhořela, ale úsilím občanů a za podpory města se podařilo vystavět novou, zcela věrnou repliku. A my měli tu čest jeho stěny poprvé rozeznět svými hlasy, svým uměním…. vskutku sváteční den, 30. 10. 2004 se jistě hluboce vryje do našich srdcí.

Díky podpoře statutárního obvodu Moravská Ostrava, jsme mohli uspořádat velký podzimní koncert, a tak náš zpěv zazněl opět v chrámu Božského spasitele.

Byla to dobrá průprava k sérii Vánočních koncertů, které jsme absolvovali ve spolupráci se sólisty divadla Moravskoslezského, s komorním orchestrem a mužským komorním sborem divadla Moravskoslezského. To vše v dramaturgii a pod vedením našeho pana dirigenta, který se zde představil také jako zpěvák a flétnista.

Rok 2004 jsme slavnostně uzavřeli nádherným adventním koncertem v nově zrekonstruovaném kostele Svatého Václava v centru Ostravy.

Důstojně jsme tak rozloučili s rokem 2004 a v očekávání věcí příštích se vydáváme do roku nového. Bude velmi významný, protože vše podřídíme oslavě výročí 50 let od vzniku našeho sdružení. Při této příležitosti vznikne i nový hudební nosič a my se nesmírně těšíme, že se na oslavách setkáme s mnoha významnými zástupci sborového umění, že se zase po letech setkáme s našimi bývalými členkami, snad i s naším panem sbormistrem Phdr. Vladimírem Kovaříkem a že budeme moci ukázat, že zpěv přináší nejen práci (nebojme se říci mnohdy skutečnou dřinu!), ale hlavně radost a uspokojení. Jsme šťastni, když náš zpěv v dnešní uspěchané době dokáže lidi pozastavit, zaposlouchat se a odpočinout si. Vždyť <#i#>Hudba je nejlepší umění. Zahání smutek.<#i#>, jak pravil Martin Luther.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)