Gymnasia cantant 2005

Ve dnech 21.–23.dubna 2005 proběhlo v Brně celostátní finále XI. ročníku hodnocené přehlídky gymnaziálních pěveckých sborů Gymnasia cantant. Akci pořádalo Gymnázium, Brno, Vídeňská 47 a občanské sdružení Gymnasia cantant.



Jindřich Svoboda, středa 27. dubna 2005
Magazín > Sborový život

Účastnící byli vybráni ve 4 regionálních přehlídkách v Liberci, Praze, Ostravě a Brně. Do finále postoupilo 17 nejlepších gymnaziálních těles z celkem 31 zúčastněných.

Vlastní sborové klání proběhlo v pátek 22.dubna od 10:00 v Centru volného času Lužánky. Přehlídku zahájil člen Rady Jihomoravského kraje pan RNDr. Miloš Šifalda, který také převzal osobní záštitu nad celou akcí spolu s místostarostkou MČ Brno-střed paní RNDr.Vlastou Svobodovou. Poté se každý soutěžící sbor představil v rámci 15 minutového limitu pro své vystoupení. Program sledovala odborná porota ve složení předních odborníků na problematiku sborového zpěvu. Jmenujme alespoň doc. Lubomíra Mátla (JAMU Brno) a doc. Jana Kostečku (PedF Brno).

V sobotu 23.dubna dopoledne se uskutečnil v Besedním domě závěrečný koncert letošního ročníku Gymnasia cantant, kde napjatých 541 zúčastněných zpěváků a jejich sbormistrů vyslechlo verdikt poroty. Vítězem se stal pěvecký sbor GYBON z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové, který byl zařazen do zlatého pásma a obdržel dvě zvláštní ceny od Fondu Leoše Janáčka dotované částkou 6000,- Kč. Na závěr akce náměstek hejtmana Jihomoravského kraje RNDr. Igor Poledňák krátce pozdravil gymnaziální studenty a pozval je k účasti na dalším ročníku Gymnasia cantant.

Vedle Jihomoravského kraje konání přehlídky umožnilo svou dotací také město Brno, Městská část Brno-střed, Unie českých pěveckých sborů a Fond Leoše Janáčka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)