Nový sbormistr slaví úspěchy

Významnou osobností nejen krnovského kulturního života se stal rodák z Vítkova u Opavy Kamil Trávníček dirigent a učitel, který se svými sbory slaví úspěchy.



Jiří Krušina, středa 2. března 2005
Magazín > Sborový život

Již od mládí tíhl k hudbě a v roce 1996 vystudoval Pedagogickou školu v Krnově. V květnu 2002 dokončil studium Hudební výchovy a Sbormistrovství na Ostravské univerzitě. Sborový zpěv a hudební výchovu učí již od roku 1999. Dirigentské činnosti se věnoval v několika sborech, ale největší úspěchy slavil s Dětským pěveckým sborem Formánek Ostrava, se kterým získal dvakrát Zlaté pásmo Schola cantata, dvakrát Cenu poroty za nejlépe provedenou povinnou skladbu. V roce 2002 se stal sbor Formánek pod jeho vedením Laureátem ceny nejlepšího školního sboru České republiky.

Od září 2002 se již jako středoškolský profesor vrátil na Pedagogickou školu do Krnova. Na škole se rychle zapracoval a založil zde nový dívčí pěvecký sbor Ars voce, který navázal na tradiční sbory fungující při škole desítky let. Se sborem tvořeným devadesáti děvčaty již třetím rokem objíždí a sklízí úspěchy nejen na republikových hudebních festivalech, ale také na evropských pěveckých soutěžích. V minulém roce se sborem vyhrál první a druhé místo na Hudebním festivalu pedagogických škol. Obdržel také Zvláštní cenu poroty za nejlepší dirigentský výkon. První místo ve své kategorii obsadil sbor pod jeho vedením také na desátém ročníku Gymnasia Cantant. Dvoukolovým systémem se mu podařilo se sborem postoupit na soutěž O nejlepší sbor světa do Anglie, která proběhne letos v červenci. Sbor již v březnu vydá nové CD s názvem Doteky tónů.

„Do budoucna bych chtěl rozšířit sbor Ars voce o nové zpěvačky, které budou nejen z Krnova, ale z celého Moravskoslezského kraje. Doufám, že bude úspěšně fungovat mužský sbor, který se nám podařilo založit letos v únoru. „Hudba je důležitou součástí mého života a poroto chci zvyšovat kvality nejen zpěváků a sborů, které vedu, ale také své osobní. Všem sboristům bych chtěl dát správný základ nejen pro jejich kariéru, ale také pro život,“uvedl Kamil Trávníček.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)