Mezinárodní setkání pěveckých sborů v Opavě

V neděli 5.září roku 2004 se v Opavě uskutečnilo velké setkání pěveckých sborů. Akce vznikla za podpory Magistrátu města Opavy u příležitosti 780.výročí města pod názvem "Opava partnerská ".



Dagmar Medková, neděle 20. února 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Do našeho města se sjelo několik významných zahraničních pěveckých těles.Z německého Rothu přijel Gesangsgruppe Ratibors pod vedením pana Haralda Berthela, z Liptovského Mikuláše nás navštívil pan Lubomír Raši. Z blízkého polského Ratiboře přijal pozvání Farní sbor fary sv.apoštolů Matouše a Matěje pod vedením paní Alexandry Gamrot. Přijel rovněž Dravogradský oktet ze slovinského Dravogradu, jehož vedoucí je paní Alenka Mori. Místní pěvecké sbory zastupovalo Pěvecké sdružení slezských učitelek, které diriguje pan Petr Škarohlíd.

Všechny pěvecké sbory se sešly již předchozí den na společné zkoušce, aby secvičily předem nastudované skladby: polskou lidovou Dzieweczko ze Siąska v úpravě F. Rylinga,moravskou lidovou Sokolove oči v úpravě Antonína Tučapského, slovinskou píseň Jurjevanje (Emil Adamič, Miro Kokol), německou skladbu Heiden Röslein (H. Werner, H. Lindner) a skladbu Aká si mi krásna slovenského autora Eugena Suchoně.

V neděli 5.září v 10 hodin dopoledne všechny pěvecké sbory vystoupily ve Sněmovním sále Minoritského kláštera se svým vlastním programem. Koncertu se zúčastnil velvyslanec Slovinska v České republice jeho Excelence Drago Mirošič, primátor města Opavy pan Ing. Zbyněk Stanjura a další představitelé města. V odpoledních hodinách pokračovala akce "Opava partnerská" na náměstí, kde opět každý ze souborů ukázal svůj program, a celá slavnost vyvrcholila společným vystoupením více než osmdesáti zpěváků a zpěvaček na schodech Slezského divadla. Tam pro obyvatele města, kterých se sešlo nebývalé množství, zazněl společný program. V jeho závěru již za večerního osvětlení opavského Horního náměstí se nesly tóny a slova části Beethovenovy 9.symfonie, její 4.věty s Ódou na radost, nynější hymny Evropské unie.

A tak mezinárodní setkání pěveckých sborů důstojným způsobem přispělo k velkolepým oslavám 78. výročí města Opavy.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)