Moravská filharmonie Olomouc zahájila polské turné v Krakově

Úvodní koncert polského turné proběhl 6. září v Krakově a byl zároveň součástí prestižní přehlídky „Festiwal Szymanowski“. Na podzim zahraje Moravská filharmonie Olomouc v Polsku ještě celkem šestkrát.



Bc. Filip Rabenseifner, středa 11. září 2024
Magazín > Zprávičky

Moravská filharmonie Olomouc

archiv Moravská filharmonie Olomouc / Moravská filharmonie Olomouc

Podzimní turné Moravské filharmonie Olomouc zahrnuje celkem sedm koncertů v prestižních polských sálech, kde orchestr Moravské filharmonie Olomouc zahraje díla Bohuslava Martinů, Henryka Góreckého, Karola Szymanowského a Antonína Dvořáka. Orchestr povede jeho šéfdirigent Zsolt Hamara, sólistou turné bude Marek Kozák. „Nadějný český klavírista a varhaník patří k nastupující generaci českých sólistů tohoto nástroje. Jsem přesvědčen, že o něm v budoucnu ještě hodně uslyšíme. I proto jsem velice rád, že právě Marek Kozák je sólistou našeho turné a můžeme jej spolu s Moravskou filharmonií polskému publiku představit,“ doplnil Jonáš Harman, ředitel MFO.

20. září pokračuje Moravská filharmonie Olomouc ve Filharmonii Mieczysława Karłowicze ve Štětíně, v budově, která je vítězem architektonické Ceny Miese van der Roheho roku 2014 a patří k jednomu z nejlépe hodnocených sálů i v rámci akustického řešení. Hned další den 21. září přivítá Moravskou filharmonii Olomouc budova Pomořanské filharmonie Ignacyho Jana Paderewského v Bydhošti, a to v rámci festivalu, který pořádá tamní filharmonie.

Turné naváže 12. listopadu ve Slezské filharmonii H. M. Góreckého v Katovicích a pokračuje ve Varšavě 13. listopadu v sále Hudební univerzity Fryderyka Chopina. Součástí tohoto koncertu bude také vlajkový model koncertních křídel od českého výrobce PETROF, typ Ant. Petrof, na který Marek Kozák Dvořákův koncert odehraje. Toto obohacení polského turné Moravské filharmonie je výsledkem partnerství právě mezi olomouckým orchestrem, výrobcem koncertních křídel a pianin PETROF a Českým centrem ve Varšavě, díky kterému se koncert

ve Varšavě koná a které se rovněž na organizaci celého turné významným způsobem podílelo.

Závěr turné bude patřit 14. listopadu koncertu v sále Filharmonie H. Wieniawského v Lublinu, následně MFO završí turné 16. listopadu v Opolské filharmonii.

Podzimní turné navazuje na úspěšné zahraniční turné Moravské filharmonie Olomouc

v Maďarsku a Chorvatsku, které v květnu oslovilo na 2500 lidí v Budapešti, Pécsi, Varaždinu

a Dubrovníku. V rámci oslav Roku české hudby připomněla na tomto turné 200. výročí narození Bedřicha Smetany a také českých velikánů Antonína Dvořáka a Josefa Suka. „Okamžitou reciprocitou tohoto zahraničního turné je kromě velkolepého přijetí české hudby v zahraničí také potvrzené účast Dubrovnického symfonického orchestru na letošním Podzimním festivalu duchovní hudby v Olomouci. V roce 2025 se pak v Olomouci představí maďarská Pannon Philharmonic Orchestra,” sdělil Jonáš Harman, ředitel MFO.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)