Svátky písní Olomouc v Roce české hudby

Mezinárodní sborový festival pěveckých sborů a vokálních ansámblů Svátky písní Olomouc se připojuje k významným hudebním výročím Roku české hudby 2024. Proto je mottem letošního 51. ročníku Píseň domova v našich srdcích. Vedle soutěží se uskuteční také workshopy, koncerty a další doprovodné akce.



Milan Motl, umělecký ředitel festivalu, úterý 5. března 2024
Magazín > Zprávičky

Soutěž Mundi Cantat 3.6.2023

Vladimír Jágr / Svátky písní Olomouc

Tvorba českých skladatelů bude vévodit nejen dramaturgické linii festivalových koncertů, česká hudba zazní také v rámci soutěžních klání v podání zúčastněných sborů z České republiky i ze zahraničí. Největší a nejstarší český sborový festival pořádá spolek OLArt21 v termínu 29. 5. – 2. 6. 2024.

Mezinárodní soutěže Mundi Cantant a Vocalis Bellus

Ve všech kategoriích soutěže pěveckých sborů i v soutěži vokálních ansámblů je vyhlášena výzva k zařazení doporučených skladeb českých autorů do dramaturgie soutěžních vystoupení. Umělecká rada festivalu vybrala skladby, které představují krásu, žánrovou rozmanitost a hodnotu české vokální hudby. Vznikl tak reprezentativní seznam skladeb české sborové tvorby zahrnující osvědčené mistry skladatele i současné přední české tvůrce. Vyhodnocení nejlepšího provedení proběhne v každé kategorii. Vedle toho bude vyhlášeno nejlepší provedení české skladby napříč všemi kategoriemi obou soutěží.

Pocta českým tvůrcům

Festival Svátky písní Olomouc nabídne mimo tradiční soutěže také workshopy, které jsou otevřené i nesoutěžním sborům a jednotlivcům. Pro dospělé zpěváky je určena sborová dílna s hudbou českých velikánů pod vedením renomovaných sbormistrů Lenky Poláškové (smíšené sbory), Jurije Galatenka (ženské sbory) a Štefana Sedlického (mužské sbory). Workshop bude zakončen slavnostním koncertem v sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc.

Festival dětem aneb (nejen) svátek písní a pohádek

Pro dětské zpěváky festival připravil hudební setkání s pohádkovými písněmi autorské dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák v úpravě Martina Kudrny. Dětské hlásky rozezní melodie z filmů Ať žijí duchové, Lotrando a Zubejda, Tři bratři a další za doprovodu orchestru ZUŠ OPEN Olomouckého kraje na velkém pódiu na Horním náměstí. Celý den zde budou probíhat i další akce věnované oslavě Mezinárodního dne dětí.

Setkání seniorských sborů

V návaznosti na nově zavedenou nesoutěžní kategorii seniorských sborů se pro letošní rok připravuje celodenní setkání seniorských těles, které mohou svůj um a lásku ke sborovému zpěvu sdílet s ostatními sbory i před odbornou porotou. Připravena je pro ně také přednáška a možnost návštěvy slavnostního zahajovacího koncertu, na kterém se představí loňský Absolutní vítěz Kajetán – Dětský pěvecký sbor DJKT společně se Smíšeným pěveckým sborem KOS Pedagogické školy Litomyšl.

Masterclass

V závěru festivalu se sbory či vokální ansámbly mohou zúčastnit mistrovských kurzů, na kterých se jim budou věnovat lektoři z řad porotců soutěže. Masterclass je nejen jedinečnou příležitostí ke zdokonalení svého repertoáru, ale i posunutí svých pěveckých schopností a dovedností ještě dále, a to všechno pod profesionálním vedením inspirativních osobností.

Pro více informací:svatkypisniolomouc| festival@svatkypisniolomouc.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)