Festival SBORY NETRADIČNĚ se uskuteční v Semilech.

Pěvecký spolek Jizeran Semily, z.s., Vás srdečně zve na festival SBORY NETRADIČNĚ tentokrát na téma Písně z pohádek, filmů a muzikálů. Festival se uskuteční v neděli 7. ledna 2024 ve Sboru dr. Karla Farského v Semilech od 17. hodin.



Mgr. Jaroslav Vávra, středa 3. ledna 2024
Magazín > Sborový život

Jizeran Semily z.s.

Jan Malý / Jan Malý

Program festivalu

PĚVECKÝ SPOLEK JIZERAN SEMILY, sbormistr Jiří Kurfiřt

Program

Polská vánoční - Wśród nocnej cizsy

Arr. Jiří Hylmar -Stará bába jede

Arr. Jiří Hylmar Jihočeská lidová Angelo Michajlov, Ivo Fischer, arr. René Král - Jedno zrnko popela* (z pohádky Popelka)

Angelo Michajlov, Ivo Fischer, arr. René Král - Přestalo se slunce smát* (z pohádky Popelka)

Jaroslav Uhlíř, Zdeněk Svěrák, arr. Michal Hanuš - Voda, voděnka* (z pohádky S čerty nejsou žerty)

Jaroslav Uhlíř, Zdeněk Svěrák, arr. Michal Hanuš - Trpasličí svatba* (z pohádky Ať žijí duchové)

Petr Skoumal, Jan Vodňanský, arr. Michal - Kolik je na světě věcí* (ze stejnojmenného filmu) *

Klavírní doprovod: Jana Vávrová

Pěvecký spolek Jizeran Založen 1860, rozpadl se v roce 1969, obnoven byl 5. ledna 1989. Nastudoval 13 mší, 4 kantáty, Te Deum A. Dvořáka, skladby Michnovy, několik pastorel i cyklů koled a řadu skladeb písňového charakteru. Účinkoval s mnoha sbory, 11 orchestry a s pěveckými i instrumentálními sólisty. Potěšil návštěvníky na zhruba 530 koncertech a vystoupeních v 90 městech a obcích ČR, Nizozemí, SRN, Slovinska, Itálie, Polska a Ukrajiny (obec Koločava). Úspěchy: stříbrné pásmo na festivalu v Hradci Králové věnovaném dílu Zd. Lukáše a bronzové na Pražských dnech sborového zpěvu. 7. 1. 2024 pořádá v semilském Sboru dr. Karla Farského další ročník festivalu Sbory netradičně. Spolek řídí od r. 1991 Jiří Kurfiřt, nejdéle sloužící sbormistr v jeho historii, nositel Ceny města Semily (2009), předsedou je od r. 1989 Mgr. Jaroslav Vávra (Cena města Semily za r. 2014), řed. festivalu Foerstrovy Osenice a předseda Unie českých pěveckých sborů.

KVINTUS (Liberec), sbormistr Jiří Doubek

Program

Arr. Jiří Doubek - Vánoční z Podkrkonoší

Arr. Jiří Doubek - Gloria – Ej, poslyšte

Arr. Jiří Hylmar - Adamovi voli (ze Železnobrodska)

Arr. Jiří Hylmar - Stojí hruška

Alfred Newman - 20th Century Fox Fanfare

Adele Laurie Blue Adkins, Paul Epworth - Skyfall* (ze stejnojmenného filmu o J. Bondovi, 2012)

Frederick Loewe, Alan Jay Lerner - Wouldn’t It Be Loverly (z filmu a muzikálu My Fair Lady)

Thomas Andrew Dorsey - Precious Lord

John Phillips, Michelle Phillips - California Dreamin´*

*Klavírní doprovod: Kamila Doubek Šedajová

Kvintus Sbor byl založen v roce 1883 nejdříve jako pěvecký kroužek studentů VŠ strojní a textilní, nyní TU Liberec, několik let ho vedl Mgr. Jan Staněk, CSc., pak společně Jindra Drábková a Bc. Jiří Doubek, pedagog hudební teorie a skladby na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze, dnes jediný sbormistr. Některá jeho díla Kvintus premiéroval. V r. 2018 Kvintus navázal spolupráci s německým sborem z Gross Kreutzu, který leží nedaleko Postupimi. Reprezentuje Liberec v partnerském Augsburgu v projektu „Kulturní dny DIALOG“. Kvintus byl pozván CČSH na vystoupení v Betlémské kapli k oslavě 598. výročí upálení M. Jana Husa. V březnu 2014 zpíval u příležitosti 164. výročí narození T. G. M. na slavnostním setkání v Senátu ČR. Od r. 2016 se každý rok 5. 7. pravidelně zúčastňuje „Festivalu duchovní hudby“ CČSH. V Liberci spolupořádal každoroční srpnové mezinárodní sborové zpívání Bohemia cantat. Kvintus v Semilech koncertuje po dlouhých dvaatřiceti letech. Jak říká Francois Villon: „Ach, kdeže loňské sněhy jsou." Mám opravdu radost, že je Kvintus opět s námi.

AKCENT (Liberec), sbormistryně Helena Krasnická

Program

Mark Ronson / arr.Filharmonics - Uptown Funk

Pentatonix - God Rest year Merry Gentlemen

Ukrajinská lidová - Ščedryk

Gotye - Somebody I used to know

Michael Jackson / arr. Kerry March - Smooth criminal

Bradley Cooper, Lady Gaga - Shallow (film Zrodila se hvězda)

Jamirobeegees Mashup - Stayin’Alive / Virtual Insanity

Arr. Jiří Hylmar dle Harry Macourka - Lol´i ruža – Za dvě pusy

Spiritual, arr. Jiří Hylmar, text Dušan Vančura - Boží mlýny

Akcent

Sbor Akcent (sbm. Mgr. Helena Krasnická, zal. 2003) oslavil 1. 4. 2023 dvacáté narozeniny s Ondřejem Rumlem a Superhero Killers. Z původně studentského tělesa vznikla skvělá parta maminek a tátů, teď už dohromady víc jak dvaceti dětí. Naštěstí všichni do jednoho mají skvělou rodinnou podporu, aby se mohli věnovat specifickému modernímu vokálnímu žánru „a capella“. Většina repertoáru je postavena na sólových výstupech, což vyžaduje zpěv na mikrofony, a nesmí chybět part kontrabasu případně bicích nástrojů v podobě beatboxu. Akcent zachovává původní texty a zpívá převážně v angličtině. Může se pochlubit třemi zlatými pásmy z Jirkovského písňovaru (2010 titul absolutního vítěze). Reprezentoval Liberec na festivalu DIALOG 2011 v německém Augsburgu, získal Grand Prix, cenu za zajímavou dramaturgii a cenu za vynikající dirigentský výkon na mezinárodním festivalu Prague Voices 2012. Opakovaně koncertoval ve Švýcarsku, vždy s velmi příznivými kritikami. Mezi tvrdou konkurencí si ho jako doprovodný sbor vybral nestor vokálního projevu Bobby McFerrin pro své dva koncerty v Praze a Ostravě (9. a 10. 5. 2018). Oba byly kompletně improvizované v rámci formátu Circlesongs. Miniturné s desetinásobným držitelem Grammy si sbor zopakoval (2019 – Praha, Brno). V r. 2022 pořádal už 5. ročník Akcent Festu.

Společné písně: Lásko, Bože, lásko (lidová, z filmu Muzikantská Liduška) V dobrém jsme se sešli (arr. Jan Svoboda)

Pěvecký spolek Jizeran děkuje sborům Akcent a Kvintus, že přijaly pozvání, návštěvníkům pak za vytvoření příjemné atmosféry a Náboženské společnosti CČSH za vstřícný přístup, spolupráci a pronájem prostor.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)