Bohemia cantat podruhé v Liberci

Festival sborového zpěvu, který se zrodil v Havlíčkově Brodě, našel úrodnou půdu v severočeské metropoli. Liberec uvítal v posledním srpnovém víkendu přes 400 zpěváků z celé naší republiky i ze zahraničí. Z Německa, Slovenska, Švýcarska a Itálie přijela celá stovka sborových nadšenců!



Vladimír Černý, neděle 23. ledna 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Jedna páteční a dvě sobotní zkoušky v pěti ateliérech stačily k tomu, aby se připravil důstojný slavnostní koncert, pořádaný jako nedělní matiné ve velkém sále Domu kultury. Výsledky snažení účastníků všech ateliérů byly obdivuhodné. První pod vedením Petra Pálky přednesl výbor z cyklů V přírodě a Moravské dvojzpěvy Antonína Dvořáka. Perly německého a anglického romantismu nastudoval ve druhém ateliéru sbormistr Helmut Steger. Třetí - duchovní hudba anglicky mluvících skladatelů byl svěřen Liboru Sládkovi. Působivou vlastní skladbu Inter arma silent musae představil Jan Míšek s účastníky čtvrtého ateliéru. Jazzové skladby pro smíšený sbor se staly záležitostí ateliéru vedeného Branislavem Kostkou.

S velkým zájmem se setkalo vystoupení Wolfganga Souse, vynikajícího alikvotního zpěváka. Byl pověřen vedením ateliéru alikvotního zpěvu, který měl samostatný koncert v chrámovém prostředí v sobotu večer. V jeho programu se vystřídali zpěváci Aachovského alikvotního sboru, pražský Alikvotní sbor, jejich sbormistři Wolfgang Sous a Jan Staněk a propagátor alikvotního zpěvu Chris Amrhein.

Festival Bohemia cantat získal přízeň představitelů města i kraje Liberec. Ale především se stal důstojným pokračovatelem tradice založené v Havlíčkově Brodě. Má nespočet stálých příznivců, kteří absolvovali už několik jeho ročníků a získává další nadšence. Cílem organizátorů festivalu je připravovat důstojné a příjemné prostředí pro setkání zpěváků s význačnými dirigenty, nabídnout zajímavý repertoár a vytvořit přátelské ovzduší přinášející nezapomenutelné zážitky. Že se to daří, dokazují desítky e-mailových vzkazů letošních účastníků festivalu, ze kterých namátkou uvádím: Díky za nádherné zážitky. – Bylo mi hrozně fajn mezi lidmi, kteří mají stejný vztah k hudbě jako já. – Byla jsem na BC poprvé, ale rozhodně ne naposledy. - Těžko vyjádřit pocity po něčem tak skvělém, jako byla letošní Bohemka. Po skončení jakoby se zavřela dvířka do jiného světa, která nám pár dní byla otevřena.

Takové vzkazy a celkový ohlas festivalu jsou zadostiučiněním a povzbuzením Janu Staňkovi, Zdeňku Kadlasovi, Radku Voznicovi a celému organizačnímu týmu, který už připravuje příští ročník festivalu. Zvažuje možnost realizace sdělených námětů a doporučení, aby Bohemia cantat 2005 byla ještě krásnější.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)