prof. Jiří Kolář - "Přítel českého umění"

Ministr Baxa ocenil medailí nestora českých sbormistrů profesora Jiřího Koláře.



MKČR, úterý 24. ledna 2023
Magazín > Zprávičky

prof. Jiří Kolář

archiv J. K. / www.jirikolar.cz

Rezortní medaili Artis Bohemiae Amicis mu ministr Baxa udělil za jeho mimořádnou celoživotní práci pro českou kulturu, za zásluhy o rozvoj sborového života v naší zemi a šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí. Ocenění převzali v Nostickém paláci členové rodiny profesora Jiřího Koláře.

„Pan profesor Jiří Kolář patří k mimořádným osobnostem naší hudební kultury a jeho dlouholetá umělecká a pedagogická činnost významně přispěla k rozvoji české interpretační sborové školy. Byl zakladatelem oboru sbormistrovství na pražské Karlově univerzitě a vychoval řadu sborových dirigentů, kteří v jeho díle úspěšně pokračují. Svou neutuchající aktivitou v radách a porotách mezinárodních uměleckých organizací napomáhal šířit dobré jméno naší hudební kultury v zahraničí. Je pro mne velkou ctí, že jsem mu mohl udělit ocenění ministerstva kultury,“ uvedl ministr Martin Baxa.

Prof. PaedDr. Jiří Kolář se narodil v listopadu 1932 v Hradci Králové. Je absolventem Pedagogické fakulty UK v Praze a Vysoké školy pedagogické v Praze (1962). V letech 1964 – 2001 se věnoval výuce sborového dirigování a intonační a sluchové výchově na Pedagogické fakultě UK v Praze, v letech 2001 – 2005 pak externí výuce těchto disciplín v oboru Sbormistrovství chrámové hudby. V roce 1981 získal titul PaedDr., v roce 1991 se habilitoval a byl jmenován docentem pro obor Sbormistrovství. V roce byl jmenován profesorem pro obor Hudební výchova – Sbormistrovství.

Jeho umělecká činnost je spjatá především s činností sbormistrovskou. V roce 1967 založil ženský pěvecký sbor luventus paedagogica, s nímž do roku 1999 absolvoval více než 800 koncertů doma a v 17 dalších evropských zemích. Sbor se pod jeho vedením stal desetinásobným laureátem prestižních evropských sborových soutěží a nahrával v domácích i zahraničních rozhlasových a televizních studiích.

Umělecká činnost Jiřího Koláře byla oceněna národními sbormistrovskými cenami – Cenou Ferdinanda Vacha (1999) a Bedřicha Smetany (2007), Cenou Ministerstva kultury ČR (2004), cenou Nadace Život umělce „Senior Prix 2007“, v roce 2012 stříbrnou medailí Senátu Parlamentu ČR a zlatou medailí Univerzity Karlovy za zásluhy o rozvoj českého sborového zpěvu. V roce 2022 obdržel Čestné ocenění České hudební rady za celoživotní uměleckou a pedagogickou práci.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)