Česká filharmonie představuje 126. sezonu

Česká filharmonie zahájí svou 126. sezonu 29. září. K orchestru se vedle šéfdirigenta a uměleckého ředitele Semjona Byčkova a hlavních hostujících dirigentů Jakuba Hrůši a Tomáše Netopila vrátí Manfred Honeck a Franz Welser-Möst. Poprvé bude Českou filharmonii řídit Francouz Alain Altinoglu a Američan Michael Tilson Thomas. Rezidenční umělkyní bude klavíristka Yuja Wang.



Luděk Březina/ČF, neděle 25. dubna 2021
Magazín > Zprávičky

Česká filharmonie

Jarba / https://cs.wikipedia.org/

Vedle ní v Praze znovu vystoupí houslistky Anne-Sophie Mutter a Karen Gomyo a debutově islandský klavírista Víkingur Ólafsson a britský violoncellista Sheku Kanneh-Mason. Ve světové premiéře uvede Česká filharmonie skladby Bryce Dessnera, Juliana Andersona a Slavomíra Hořínky. Velké turné po evropských městech zavede orchestr do Vídně, Berlína a Londýna. „V této době asi nejvíce potřebujeme dobré zprávy a takovou dobrou zprávou by mohlo být, že už 10. května se uskuteční pilotní koncert s testovaným publikem a že v červnu připravujeme takové koncerty i pro naše abonenty. Cílem tohoto pokusu je, abychom 126. sezonu mohli odehrát pro naše posluchače přímo ve Dvořákově síni Rudolfina,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Pracujeme však na všech variantách koncertního provozu, které mohou od podzimu nastat. Proto připravujeme kombinace živých koncertů pro menší i větší počet diváků, audiovizuální obsahy v nejlepší dostupné kvalitě, živý i přenášený doplňkový program a k tomu celou škálu opatření, která nám umožní dostat publikum bezpečně zpět do sálu,“ doplňuje.

Šéfdirigent a umělecký ředitel Semjon Byčkov otevře svou čtvrtou sezonu v čele České filharmonie Leningradskou symfonií Dmitrije Šostakoviče. Semjon Byčkov připraví i dalších sedm abonentních programů. Vedle světových premiér skladby Mari Bryce Dessnera a symfonie Pražská panoramata Juliana Andersona uvede Pátou a Devátou symfonii Gustava Mahlera, Svěcení jara Igora Stravinského či orchestrální melodram Viktora Ullmanna Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka zkomponovaný v terezínském ghettu na motivy stejnojmenné poemy, kterou napsal pražský německý básník Rainer Maria Rilke. Z českého repertoáru Semjon Byčkov nastuduje Mystérium času Miloslava Kabeláče a Glagolskou mši Leoše Janáčka, která bude jedním z opěrných bodů velkého evropského turné na jaře 2022. To se ponese především ve znamení rezidencí ve vídeňském Musikvereinu, hamburské Elbphilharmonie a londýnském Barbican Centre. Se svým šéfdirigentemse Česká filharmonie po osmi letech vrátí i do sálu Berlínské filharmonie, kde od prvního koncertu s Václavem Talichem v roce 1941 vystoupila zatím pouze osmkrát. V plánu jsou i zájezdy do Japonska, Jižní Korey, Číny a rakouského Grafeneggu. O tom, zda je bude možné realizovat, rozhodne epidemická situace.

Hlavní hostující dirigent Jakub Hrůša připraví Koncert pro svobodu a demokracii, věnovaný poselství sametové revoluce, na němž zazní skladby Sergeje Rachmaninova, Leoše Janáčka a Witolda Lutosławského. Ve svých dalších dvou abonentních programech pak mimo jiné uvede ve světové premiéře skladbu Raduj se III. Slavomíra Hořínky, Epilog Josefa Suka či Pátou symfonii Josefa Bohuslava Foerstera. Po dvou abonentních programech bude řídit také hlavní hostující dirigent Tomáš Netopil, který provede i rozsáhlý melodram Medea Jiřího Antonína Bendy. Pro Novoroční koncerty nastuduje program ve vídeňském stylu s mladou sopranistkou Katharinou Konradi rakouský dirigent Manfred Honeck. Ten se k orchestru v průběhu příští sezony vrátí ještě jednou, stejně jako další Rakušan Franz Welser-Möst. Francouzské autory vybral pro své první vystoupení s Českou filharmonií francouzský dirigent Alain Altinoglu. Debutantem ve Dvořákově síni Rudolfina bude také slavný americký dirigent Michael Tilson Thomas. Z jeho vlasti přijede do Prahy ještě Keith Lockhart, s nímž se ovšem posluchači v Praze setkali již vícekrát. A britský dirigent Wayne Marshall, který je českému publiku rovněž dobře známý, v červnu 2022 126. sezonu České filharmonie uzavře Open Air koncertem již tradičně věnovaným Jiřímu Bělohlávkovi.

Rezidenční umělkyní sezony 2021/2022 bude klavíristka Yuja Wang, jejíž první koncert s Českou filharmonií před čtyřmi lety zaznamenal obrovský úspěch. Yuja Wang s orchestrem vystoupí v Rudolfinu jako sólistka ve třech programech a zároveň v samostatném recitálu v rámci Českého spolku pro komorní hudbu. Českou filharmonii navíc doprovodí na turné do Vídně, Hamburku a Londýna. Z dalších hvězd se k orchestru vrátí Anne-Sophie Mutter, která s Pablem Ferrándezem provede a nahraje Brahmsův Dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr. Mozartův koncert si pro svůj debut s Českou filharmonií vybral islandský klavírista Víkingur Ólafsson a slavný Elgarův Violoncellový koncert e moll zase britský violoncellista Sheku Kanneh-Mason. S orchestrem dále vystoupí houslistka Karen Gomyo, klavíristé Marc-André Hamelin, Zoltán Fejérvári a Bertrand Chamayou či varhaník Thierry Escaich. Umělci z České filharmonie Josef Špaček, Jiří Vodička, Jan Mráček, Jana Boušková a Naoki Sato zahrají sólové party od Bohuslava Martinů, Maurice Ravela a Wolfganga Amadea Mozarta.

Stejně jako dosud bude i ve 126. sezoně Česká filharmonie ve velké míře využívat možnosti Studia Rudolfinum. U řady koncertů je v plánu audiovizuální záznam, často i živý televizní přenos a internetový stream. Partnery přenosů budou tradičně Česká televize pro vysílání v České republice, pro zahraničí pak francouzská televizní stanice Mezzo nebo streamovací platformy medici.tv a Takt1. O další šíření záznamů pro diváky v zahraničí se postará německá společnost EuroArts. Pozadu ale nezůstanou ani zvukové nahrávky. I v sezoně 2021/2022 bude pokračovat již započaté nahrávání Mahlerových symfonií se Semjonem Byčkovem a symfonických děl Josefa Suka pod vedením Jakuba Hrůši.

Abonentní cykly a vstupenky na mimořádné, edukační a adventní koncerty budou v prodeji od pondělí 26. dubna 2021. Prodej jednotlivých vstupenek na abonentní koncerty začíná v pondělí 7. června 2021.

Video k představení 126. sezony můžete shlédnout na YouTube kanálu České filharmonie.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)