Olomouc se chystá na Svátky písní

Letošní ročník festivalu Svátky písní Olomouc nabízí účastníkům řadu aktivit, mezi nimiž nechybí tradiční soutěž Mundi Cantant pro pěvecké sbory a nově založená orchestrální soutěž Harmonia Iuvenalis.



Marek Klimeš, středa 9. září 2020
Magazín > Zprávičky

Radost Svátky písní Olomouc

Svátky písní Olomouc / Svátky písní Olomouc

Pokračující přípravy Mezinárodního festivalu Svátky písní Olomouc prozatím nezastavila ani hrozba koronaviru. „Koronavirus pro nás samozřejmě představuje riziko. Jde nám především o účastníky, diváky a hosty našeho festivalu a o jejich bezpečí. Ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů jsme se inspirovali iniciativou České eventové asociace "NOCOVID" a připravili jsme vlastní materiál zahrnující doporučení pro dobu (po)koronavirovou v oblasti sborového zpěvu, jak pro činnost pěveckých sborů samých, tak pro pořadatele v oblasti sborového zpěvu. Nemůžeme jasně určit, kdy nastane doba bez koronaviru, a musíme tak přistoupit na nová pravidla, která nám současná doba přináší. Zároveň se všichni chceme znovu setkávat, žít ‚normálně‘ ve společnosti bez strachu. Za festival Svátky Písní doporučení iniciativy "zpívám odpovědně" přijímáme v plném rozsahu. Na nás jako pořadatele kladou opatření mimořádné nároky, odměnou nám ale bude bezpečné prostředí, ve kterém se pěvecké sbory budou moci bez obav setkat a vystupovat“, komentuje situaci ředitel festivalu Marek Klimeš.

V souladu s postupným obnovováním hudebního života uměleckých souborů, proběhnou obě zmiňované soutěže netradičně. Porota bude udělovat rozšířenou zpětnou vazbu k soutěžním výkonům a mimořádné "Ceny poroty". Nebude udělováno bodové ohodnocení a medailové pásmo. Ostatní podmínky a pravidla, stejně jako soutěžní kategorie, zůstávají beze změny. Obě soutěže proběhnou v pátek 30. října a v sobotu 31. října 2020.

Pro většinu festivalových akcí bude zajištěn přímý přenos. „Streaming pro Svátky písní není žádnou novinkou. Vystoupení v živém přenosu je možné sledovat již několik let“, dodává manažerka festivalu. Prostřednictvím těchto přenosů budou moci diváci vybrat nejoblíbenější pěvecký sbor nebo orchestr.

Mezinárodní spolupráce se přes všechny komplikace z letošního ročníku nevytratí. V řadách porotců poprvé zasedne Marcin Tomczak (Polsko), sbormistr, dirigent, profesor a ředitel Choral and Oratorio Conducting Institute na Hudební akademii Stanislava Moniuszka v Gdaňsku. Mezi další porotce budou patřit stálice festivalu Branko Stark (Chorvatsko), Milan Kolena (Slovensko) nebo Jan Pirner (Česká republika). Posledním členem a zároveň nováčkem poroty je Libor Sládek (Česká republika), sbormistr, pedagog a ředitel mezinárodního sborového festivalu Bohemia Cantat v Liberci.

Kromě soutěží mohou zájemci využít možnosti zúčastnit se sborového ateliéru pod vedením Milana Motla. K nastudování rockového oratoria Eversmiling Liberty jsou srdečně zváni celé pěvecké sbory, skupiny i jednotlivci. Ateliér je navíc jedinečnou příležitostí zazpívat si vedle Ondřeje Rumla a Natálie Tichánkové, kteří se chopí sólových partů. Organizátoři jsou si dobře vědomi faktu, že podzimní termín nemusí vyhovovat řadě souborů často po dlouhé době bez řádných zkoušek, proto do programu zařadili řadu dobročinných koncertů s názvem „Naladíme!“. Soubory se těchto koncertů mohou zúčastnit provedením třeba i jediné skladby.

Přihlášky je možné zasílat do 30. září. Více informací naleznete na stránce www.festamusicale.com nebo dotazem směrovaným na e-mail info@festamusicale.com.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)