Slavní zpěváci a na tři tisícovky sboristů natáčí videoklip Hlasy Sametu

Sbory oslaví 30. výročí sametu videoklipem

V Praze 11. listopadu 2019 – Vojtěch Dyk, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jana Kirschner a mnoho dalších. To jsou dnešní pěvecké hvězdy populárního či operního nebe, jejichž umělecká dráha však kdysi začala v dětských pěveckých sborech.



-cs-, středa 13. listopadu 2019
Magazín > Sborový život

natáčení klipu v ČT

© Van&Haus / ucps

Právě na společenský význam sborového zpěvu chce upozornit projekt „Hlasy Sametu – Jsme České sbory“, kterého se kromě řady pěveckých osobností účastní také tři tisíce sborových zpěváků, sdružených v téměř stovce pěveckých sborů z celé ČR. Videoklip bude mít on-line premiéru 17. listopadu 2019 na profilu fb.com/ceskesbory.

„Když jsme v Unii českých pěveckých sborů přemýšleli o způsobu, jak naráz oslavit dvě výročí – 50 let Unie a 30 let od sametové revoluce – vzpomněl jsem si na počin italských kolegů, kteří v on-line prostředí vyrobili společný videoklip asi dvaceti vokálních skupin.“, říká hlavní organizátor projektu, sbormistr a producent Lukáš Prchal. „Jsem rád, že se do našeho projektu zapojilo tolik lidí a že se zvedla vlna aktivity a soudržnosti nejen mezi sbory všech druhů, ale i mezi hlasovými profesionály, kteří mají ke sborovému zpěvu osobní vztah. Všichni milujeme společné zpívání. A osobnosti, které dnes známe z televizních obrazovek, se ve valné míře ke zpěvu poprvé dostaly jako děti právě v dětských sborech.“

Výběr hudby padl s ohledem na výročí sametové revoluce na píseň „Mlýny“ od Spirituál kvintetu.

Byla součástí pouličních zpěvů během Listopadu a zároveň je pro tento účel dobře uchopitelná.

Introdukci a refrény zpívají sbory a cappella, tedy bez doprovodu hudebních nástrojů, ve slokách se pak střídají pěvecké celebrity. Kromě již výše uvedených, přispěli do projektu svými hlasy také Bára Basiková, Lenka Dusilová a tenor Martin Šrejma. Partnerem projektu je Česká televize, v jejíchž studiích vznikly prvotní zvukové i obrazové nahrávky. Spojené sbory Mikrochor, EGO Singers Veroniky Vítové a PST! - sbor zaměstnanců ČT – tak poskytli vodítko dalším devadesáti tělesům, která pak na jejich základ natáčela. „Postupně se ale ukázalo, že zúčastněných dětských sborů přibývá nemalou měrou. Oslovil jsem tedy Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu se sbormistryní Věrou Hrdinkovou, aby nám zvukově doplnili dětské hlásky...“, dodal Prchal. „V karlínském rozhlasovém studiu to pak klaplo na výbornou!“

Unie českých pěveckých sborů ve své současné formě existuje právě 50 let, ale je přímým nástupcem organizací, které se datují až k Jednotě zpěváckých spolků českoslovanských, založené roku 1868. Jejím posláním je podpora sborového zpěvu v ČR ve všech jeho formách.

Lukáš Prchal je dirigent, sbormistr a producent, manažer vokální skupiny SKETY a organizátor Prague A Cappella Festivalu. Jeho orientace na soudobou a živou vokální tvorbu ho často přivádí jako lektora na sborové workshopy a festivaly. Každoročně také diriguje oblíbený happening Rybovka na Hlaváku.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)