SBORMISTR ZDENĚK VIMR OBDRŽEL MEDAILI ZA UMĚLECKOU ČINNOST

Stříbrná medaile města Plzeň udělena

Významný plzeňský hudebník Zdeněk Vimr obdržel za celoživotní uměleckou činnost v oboru sborového zpěvu stříbrnou medaili města Plzně. Ocenění mu předal v pondělí 30. září na radnici primátor města Plzně Martin Baxa.



Marie Fialová, sobota 5. října 2019
Magazín > Sborový život

Z. Vimr

archiv divadla / www.djkt.eu

Sbormistr Zdeněk Vimr obdržel medaili za uměleckou činnost: oficiální informační server města Plzně

Poděkoval mu za jeho dlouholeté působení na plzeňské pedagogické fakultě, v Divadle Josefa Kajetána Tyla i pěveckém sboru Česká píseň, později Nové České písni, a za jeho zásluhy o vzdělávání a výchovu pěveckých talentů.

Na slavnostní setkání přišel Zdeněk Vimr se svou manželkou, předání medaile se zúčastnili i ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava a šéf opery divadla Tomáš Pilař.

Zdeněk Vimr absolvoval Pedagogickou fakultu v Plzni v roce 1975. Od roku 1976 do roku 2013 působil na katedře hudební kultury Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. V letech 1979–1990 vedl sbor Česká píseň, v roce 1990 založil Novou Českou píseň, kterou řídil až do ledna 2018. Tento sbor se pod jeho vedením stal absolutním vítězem národní i mezinárodní soutěže komorních sborů na Festivalu sborového umění v Jihlavě a získal řadu předních ocenění v různých soutěžích, vydal několik samostatných CD a natočil v Českém rozhlase desítky skladeb.

Od roku 1994 byl Zdeněk Vimr sbormistrem operního sboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, s nímž nastudoval více než 50 operních inscenací a řadu samostatných koncertních programů. Letos se s divadlem rozloučil nastudováním poslední opery, Dvořákova díla Šelma sedlák, jež mělo premiéru 8. června. Je držitelem prestižní národní sbormistrovské Ceny Ferdinanda Vacha za rok 2005, letos obdržel také nejvyšší národní sbormistrovské ocenění – Cenu Bedřicha Smetany, loni medaili Artis Bohemiae Amicis, tedy cenu, kterou ministr kultury oceňuje významné osoby, jež cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)