Koncert k životnímu jubileu sbormistra Zdeňka Vimra

Západočeské hudební centrum uspořádalo v polovině ledna tohoto roku sborový koncert, jímž chtělo připomenout významné životní jubileum doc. dr. Zdeňka Vimra (nar. 1952), pedagoga katedry hudební kultury Západočeské univerzity v Plzni, sbormistra opery Divadla J.K.Tyla v Plzni a dlouholetého sbormistra komorního pěveckého sboru Nová Česká píseň.



Marie Nováková, pátek 20. ledna 2012
Magazín > Sborový život

Posledně jmenované pěvecké těleso vedené jubilantem bylo také interpretem celého koncertu, v jehož první části zaznělo Requiem per coro misto, op. 252 skladatele Zdeňka Lukáše. Nesmírně působivou a závažnou a cappellovou kompozici z r. 1992 měla Nová Česká píseň možnost nastudovat jako jeden z prvních sborů v České republice ( premiérováno sborem ČKD Praha v r.1995), nahrála ji na CD ( rovněž v roce 1995) a zařadila do svého kmenového repertoáru. Že toto dílo sboru opravdu „sedí“, se zde opět potvrdilo – zpěváci byli důstojnými tlumočníky hudebního sdělení, interpretovali je s vnitřním zaujetím na vysoké umělecké úrovni tak, jak jsme tomu u tohoto sboru zvyklí.

Druhá část koncertu přinesla poněkud „odlehčenější repertoár“ – dva a cappellové sbory Zdeňka Lukáše a Jiřího Temla na texty lidové poezie (Vonička a Veselá kopa) a dále sborové úpravy lidových písní Jaroslava Krčka a Zdeňka Lukáše. Sbor je zazpíval naprosto přesvědčivě, s patřičným „nadhledem“ a doslova si vychutnal možnost „slavit“. Potěšil sbormistra milým blahopřáním a zařadil několik překvapení určených jak pro Zdeňka Vimra, tak i pro publikum, což vneslo do koncertního sálu veselí a dobrou pohodu (škrabošky s portrétem smějícího se sbormistra v kompozici Veselá kopa, dar – rybářské náčiní - při interpretaci písně Lovili rybáři aj.). V této části koncertu je třeba ocenit rovněž výborné sólisty z řad členů sboru – Lucii Zvoníkovou, Kristýnu Bečvářovou a Libora Steinera - a krásně znějící hlasové skupiny ženské, ale především mužské části sboru, které v jednotlivých úpravách lidových písní měly možnost vyniknout a upozornit na sebe.

V průběhu koncertu, který opět skvělým způsobem moderovala hudební vědkyně doc.dr.Vlasta Bokůvková, CSc., dostal příležitost i jubilant, aby se představil nejen jako vynikající sbormistr (tak je široké kulturní veřejnosti ostatně dobře znám), ale i jako vtipný vypravěč, který vzpomněl na některé zážitky a momenty, které ovlivnily jeho životní „pouť“.

V početném publiku, které zcela zaplnilo koncertní sál, nechyběla řada významných osobností z řad pracovníků Západočeské univerzity, Divadla J. K. Tyla, města Plzně, bývalých členů sboru, sbormistrů spřátelených sborů, přátel a stálých návštěvníků sborových koncertů. Ti všichni měli možnost společně oslavit hudbou jubileum Zdeňka Vimra.

Podívejte se zde na fotografie z koncertu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)