Olomoucké Svátky písní 2019 mají své vítěze

Cenu Grand prix si vybojoval pěvecký sbor Námořní akademie

Závěrečným sborovým koncertem a následným Sborovým ro(c)kováním vyvrcholil v sobotu 1. Června 47. ročník mezinárodního festivalu pěveckých sborů a mládežnických orchestrů Svátky písní Olomouc. Zúčastnilo se ho více než tisíc zpěváků, hudebníků a porotců z 14 zemí světa včetně Malajsie, Kazachstánu nebo Kanady.



Petr Šrajer, pátek 14. června 2019
Magazín > Sborový život

Open-air koncert SPO

archiv SPO / https://festamusicale.com/

V rámci festivalu Svátky písní Olomouc proběhlo od středy 29. května do soboty 1. června přes šedesát vystoupení pěveckých sborů nebo orchestrů. Velká část z nich byla součástí Mezinárodní soutěže amatérských pěveckých sborů Mundi Cantant. Do ní se letos v jednotlivých kategoriích přihlásilo třicet sborů různorodého věkového i hlasového obsazení a také často radikálně odlišného repertoáru, který se pohyboval od folklóru přes soudobou vážnou hudbu po hudbu populární.

Novinkou letošního ročníku byla Mezinárodní soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Do té se při její premiéře přihlásili jen tři orchestry, příznivci instrumentální hudby si ale přišli na své díky vystoupením ZUŠ Open, která byla letos se Svátky písní (stejně jako Svátky města Olomouc) spojená. “Soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis budeme dále rozvíjet,” říká ředitel festivalu Marek Klimeš. “Je to jedinečná aktivita zaměřená na klasická hudební tělesa symfonická, komorní, smyčcová i dechová. Chceme aby festival byl pro mládežnické orchestry nejen soutěžním kláním, ale především setkáním,” dodává Marek Klimeš.

Ne všichni vystupující se totiž festivalu účastnili kvůli honu za medailemi. Pro řadu pěveckých sborů jsou Svátky písní Olomouc i hudební dovolenou v atraktivním prostředí historického města. Festival se tak stává především platformou pro vzájemné setkávání a inspirování sbormistrů, pěveckých sborů a jejich příznivců z celého světa. Jednotlivé sbory a orchestry se tedy objevovaly jako součást doprovodného programu a to nejen na pódiích Svátků písní, ale například také v sokolovně v olomouckých Chválkovicích a nebo jako doprovod slavnostního Průvodu ke cti sv. Pavlíny na různých místech Olomouce. Právě tímto přesahem se festival liší od dalších soutěžních festivalů.

Asi nejlepším důkazem této pospolitosti byl koncert “Sborové ro(c)kování”, na kterém se k rockové kapele a sólistům přidalo také na 200 zpěváků hned z osmi pěveckých sborů. Ve chvílích, kdy v sobotu 1. června tisíce lidí na olomouckém Horním náměstí sledovaly úvodní skladby tohoto monumentálního open air koncertu, v přilehlé budově Moravské filharmonie se ještě rozhodovalo o vítězi hlavní festivalové soutěže. Tou je ocenění pro Absolutního vítěze Mundi Cantant a tím i celého festivalu Svátky písní Olomouc. Do této soutěže tentokrát na základě získaného počtu bodů z dosavadního průběhu soutěže postoupilo pět sborů z Polska, Malajsie a Kanady. Absolutním vítězem se po hlasování rozšířené poroty stal Sbor Námořní akademie Choir of Maritime University of Szczecin ze Štětína.

Festival Svátky písní Olomouc je od tohoto roku rovněž členem prestižní celosvětové asociace Choral Festival Network. Už teď je známé také datum příštího ročníku akce. Ten proběhne ve dnech od 2. do 7. června a soutěžící z řad pěveckých sborů a mládežnických orchestrů se mohou přihlašovat už nyní.

Více informací je možné nalézt na webových stránkách festivalu, kde jsou zveřejněné také kompletní výsledkové listiny Mundi Cantant, Harmonia Iuvenalis i soutěže o Absolutního vítěze. Pořadatelem festivalu Svátky písní Olomouc je Festa Musicale, z.s., ve spolupráci s Festa Olomouc, s.r.o., Statutárním městem Olomouc a Unií českých pěveckých sborů. Festival se letos konal za podpory Statutárního města Olomouc, Olomouckého kraje a Ministerstva kultury ČR. Záštitu nad festivalem Svátky písní Olomouc převzali primátor statutárního města Olomouc, Mgr. Miroslav Žbánek, MPA., hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr kultury ČR doc. Mgr. Antonín Staněk, PhD. Mediální partneři: Olomoucký Deník, Český rozhlas Olomouc, KlasikaPlus, Hanácké noviny a Hanácký večerník.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)