Kühňata na Velikonočním festivalu v Moskvě

Česká sborová škola slavila v Rusku úspěchy

Na pozvání organizátorů 19. ročníku Velikonočního festivalu v Moskvě se Kühňata vydala na první květnový týden do Ruska.



Michaela A. Dobrovolná, pondělí 27. května 2019
Magazín > Sborový život

KDS na zájezdu v Moskvě

archiv sboru / kuhnata.cz

Kühňata na Velikonočním festivalu v Moskvě

Na pozvání organizátorů 19. ročníku Velikonočního festivalu v Moskvě se Kühňata vydala na první květnový týden do Ruska. Pod vedením sbormistra Petra Louženského představili na jednom z největších ruských festivalů členové koncertního oddělení skladby zejména českých autorů.

Na první koncert cestovala čtyřicítka Kühňat do Zarajského kremlu vzdáleného asi 150 kilometrů od Moskvy. Na samostatném koncertě v tamějším pravoslavném chrámu představilo koncertní oddělení duchovní repertoár zahrnující skladby od renesance až po současnost. Z českých autorů na koncertě zazněli Ivan Kurz, Slavomír Hořínka, Jan Novák a Antonín Dvořák.

Následující den Kühňata čekal slavnostní galakoncert v koncertním sále P. I. Čajkovského nové budovy Moskevské stání konzervatoře spolu s dalším pěti sbory ze Švédska, Bulharska, Maďarska, Běloruska a Ukrajiny. Sbory představily z převážné většiny vlastní národní hudbu, český sbor se zde prezentoval Moravskými dvojzpěvy Antonína Dvořáka.

Poslední koncert hostila evangelicko-luteránská katedrála svatého Petra a Pavla v Moskvě. První polovina koncertu patřila Kühnovu dětskému sboru, který měl velký úspěch zejména se soudobými skladbami Ivana Kurze a Arvo Pärta. Ve druhé polovině zaplnila Kühňata poslední volná místa, aby si spolu s publikem poslechli vystoupení maďarského dívčího sboru Cantemus pod vedením Dénese Szabó z Nyíregyházy.

Ve volném čase měly děti z Kühnova dětského sboru možnost poznat nejlidnatější město Evropy, navštívit hlavní historické památky města a v neposlední řadě navštívit i slavné Velké divadlo. Pro většinu z nich to byla první návštěva Ruska, možnost poznat blíže jinou kulturu a skvělá příležitost poslechnout si i jiné sbory.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)