Pražský filharmonický sbor zve na jarní a capella koncert

Ve čtvrtek 14. března 2019 se od 19.30 hodin v kostele sv. Šimona a Judy uskuteční druhý a cappella koncert Pražského filharmonického sboru (PFS).



Monika Havlová, sobota 9. března 2019
Magazín > Sborový život

Pražský filharmonický sbor

Petr Hajská / archiv sboru

Po úspěšných aktivitách s českými orchestry se sbormistr Lukáš Vasilek uchyluje ke specificky niterné práci nad skladbami Petra Ebena, Carla Orffa a Antona Brucknera. A jak nedávno uvedl v rozhovoru: „...ty koncerty jsou oblíbené a posluchači si k nim našli cestu. Zpěv a cappella je v obtížnosti vrchol sborového umění. Chce to totiž přesně to, co se ve škole nenaučí: dobře ovládnutou techniku rovného a kultivovaného zpěvu, bezchybné slyšení, sebekázeň, empatii vůči celku. Jsem hrdý na současné členy PFS – oni to dokážou, a to ještě takovým způsobem, že je publikum nadšeno.“

Ke spolupráci si kromě varhanice Daniely Valtové Kosinové přizval sólisty z řad České filharmonie, harfistku Janu Bouškovou a trombonisty Lukáše Moťku, Karla Kučeru a Břetislava Kotrbu.

V první polovině koncertu zazní sborový cyklus Řecký slovník, kde si skladatel PETR EBEN pohrál s pojmy, jež charakterizují lidské vlastnosti a vášně. V každé z devíti částí zaznívá vždy jen jedno, maximálně dvě slova libozvučné řečtiny, „řeči bohů“. Zatímco v tomto díle se představí ženská část PFS, v té druhé se ve skladbě Sunt lacrimae rerum (Věci mohou plakat) CARLA ORFFA expresivně vyjádří mužské hlasy a cappella. Celá druhá část koncertu bude věnována dílům ANTONA BRUCKNERA pro sbor a cappella nebo v doprovodu již zmíněných sólistů.

PFS má za sebou čtyřiaosmdesátiletou historii, vystupuje s prestižními tělesy a dirigenty mezinárodní hudební scény a patří mezi nejvyhledávanější evropské profesionální pěvecké sbory. Hlavním sbormistrem Pražského filharmonického sboru je od roku 2007 Lukáš Vasilek.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)