Slavný Chanticleer uspořádá koncem ledna v Praze hudební dílnu pro veřejnost

Jedinečná nabídka: vstup zdarma na hudební dílnu s "nejlepším mužským sborem na světě".



Jakub Zicha, sobota 19. ledna 2019
Magazín > Zprávičky

Chanticleer: An Orchestra of Voices

Chanticleersf / Wikimedia Commons

Světoznámé sborové těleso Chanticleer uspořádá u příležitosti 40. výročí svého založení ve středu 30. ledna v sále Pražské konzervatoře (Na Rejdišti 1, Praha 1) hudební dílnu pro sborové zpěváky z odborné i laické veřejnosti. Seminář se uskuteční od 15:30 do cca 17:00. Modelovým tělesem bude sbor Pražské konzervatoře Punkt, vítěz sborových soutěží u nás i v zahraničí. K pasivní účasti jsou zváni všichni zájemci o sborovou hudbu, které čeká nejedno překvapení. Podobný workshop se v rámci evropského turné souboru uskuteční pouze ve vídeňském Musikvereinu.

Chanticleer, podle čady odborníků “nejlepší mužský sbor na světě” a několikanásobný vítěz ceny GRAMMY, oslavuje v sezóně 2018-2019 čtyřicáté výročí svého založení. Během této sezóny bude sbor koncertovat 52 x ve 23 amerických státech, 27 x v San Franciscu a navštíví v rámci evropského turné mnoho měst včetně Dublinu, Wexfordu, Paříže, Lucemburku, Budapešti, Prahy, Hannoveru, Lipska a Petrohradu. Dokonalé propojení dvanácti mužských hlasů, pokrývající škálu od profondního basu po vysoké kontratenory, přineslo tomuto tělesu světový ohlas a označení „hlasový orchestr“. Svoje renomé si Chanticleer vybudovali přesvědčivou interpretací vokální literatury v rozpětí od hudby renesanční po jazz a od gospelů až po odvážná díla autorů soudobých.

Od roku 1981 se prodalo více než milion CD, nejúspěšnější z nich získaly 2 x cenu GRAMMY.

Samostatnou kapitolou hudební činnosti Chanticleer je široce pojatá výchova mladých lidí formou seminářů, workshopů a kurzů pro středoškoláky i univerzitní studenty. Mladým zpěvákům je věnován i Chanticleer Youth Choral Festivals. O práci s mladými lidmi vznikl dokumentární film The Singing Life. Za vzdělávací program a práci s mladými hudebníky získal soubor v roce 2010 cenu Chorus America Education Outreach Award.

Sbor studentů Pražské konzervatoře Punkt byl založen v listopadu 2014 zejména kvůli možnosti provádění skladeb posluchačů Konzervatoře. Jako sbormistři zde pracují studenti dirigentského oddělení, uměleckou vedoucí je v současné době Alena Jelínková. V květnu 2017 sbor získal 1. cenu a titul absolutního vítěze kategorie komorních sborů na Festivalu sborového umění v Jihlavě, v říjnu 2017 tři zvláštní ceny na Opava cantat, v květnu 2018 1. cenu a titul absolutního vítěze na festivalu Zlatna vila (Bosna a Hercegovina).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)