KOSáci oslnili zemi vycházejícího slunce

Šest koncertů v deseti dnech, tisíce překonaných kilometrů a hlavně nadšené japonské publikum. Tak by se ve zkratce dalo popsat listopadové turné smíšeného pěveckého sboru KOS Pedagogické školy Litomyšl v Japonsku. Jeho členové se ve dnech 12. až 23. listopadu 2018 představili v Tokiu, Matsumotu, Kjótu a Okayamě.



Michele Vojáček, pondělí 14. ledna 2019
Magazín > Zahraničí

KOS v Symphony Hall Okayama

archiv sboru KOS / KOS

Zpívali sami, s početnými orchestry, sbory, v tělocvičně i v moderních koncertních halách. Posluchačům nabídli ze svého bohatého repertoáru hudbu od starých mistrů až po současné duchovní písně – a k velkému překvapení domácího publika – i několik skladeb v japonštině. Zejména píseň Hana wa saku (Květy vykvetou) japonské publikum dojala k slzám. Tato skladba vznikla v reakci na vlnu tsunami a následnou havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě, vyjadřuje naději pro oběti tragédie. Její společné provedení s japonskými tělesy návštěvníci koncertů velice ocenili a při koncertech zpívali společně se sborem. Pozitivní ohlasy vyvolaly i tradiční kroje, taneční kreace a další scénické prvky, kterými KOSáci ozvláštnili nejen české písně.

„S výkonem KOSu jsem více než spokojený. Dostal jsem mnoho reakcí, v nichž mi lidé psali, že cena vstupenek byla vzhledem k vysoké kvalitě představení příliš nízká a že koncerty byly úžasné. Vystoupení ocenili i sbormistři a dirigenti japonských těles. Vedle uměleckých kvalit a přednesu japonských písní obdivovali živou a entuziastickou interpretaci repertoáru. Každé vystoupení navíc publikum zakončilo bouřlivým potleskem,“ ohlíží se za turné jeho spokojený organizátor Kazutami Ando a dodává: „Japonsky zpívaná píseň Hana wa saku publikum opravdu zasáhla. Členové sboru měli skvělou výslovnost a jejich výkon byl perfektní. Posluchači však ocenili i českou klasiku, například Proč bychom se netěšili a Dvořákovo Largo. Chci tímto sbormistru dr. Milanu Motlovi a všem členům sboru velice poděkovat.“

Města, která čeští vyslanci při turné navštívili, nebyla vybrána náhodně. Kromě koncertu na českém velvyslanectví v Tokiu totiž KOSáci vystoupili s tělesy, s nimiž již v minulosti koncertovali v Čechách. V Tokiu, Matsumotu, Kjótu a Okayamě se na jevišti potkali se starými známými, a prohloubili tak své přátelství, které jinak dělí 9 tisíc kilometrů.

„Koncertní turné hodnotím jako po všech stránkách velmi vydařené. Jako sbormistr jsem si užíval zejména uměleckou stránku, protože koncertní sály, kde jsme vystupovali, byly akusticky na vysoké úrovni. Spolupráce s japonskými mládežnickými sbory a orchestry, které pracují na špičkové úrovni, pro nás byla inspirativní a obohacující. Na japonském turné oceňuji také to, že zpěváci vedle koncertů absolvovali prohlídky měst, tamních pamětihodností, poznali tradiční japonskou kulturu, gastronomii, současný způsob života a rozšířili své jazykové dovednosti. Měli tak možnost zažít Japonsko doslova všemi smysly,“ líčí své dojmy z japonského turné sbormistr KOSu Milan Motl. Na vystoupení v rámci celé tour dorazilo několik tisíc návštěvníků, jen v okajamské Symphony hall se na KOS přišlo podívat přes 1500 posluchačů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)