Zemřel Jiří Klimeš, zakladatel Campanelly a spolku Festa Musicale

Ve věku nedožitých 71 let zemřel v pondělí Jiří Klimeš, významný olomoucký sbormistr, pedagog a organizátor kulturního života. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato s dětským sborem Campanella, ale také s Mezinárodním festivalem pěveckých sborů Svátky písní Olomouc, jehož byl dlouhá léta uměleckým ředitelem.



Redakce, středa 14. března 2018
Magazín > Zprávičky

Jiří Klimeš

archiv / archiv

Jiří Klimeš absolvoval Střední všeobecně vzdělávací školu v Olomouci-Hejčíně. V roce 1972 ukončil studium na Pedagogické fakultě UP v Olomouci Obor český jazyk - hudební výchova. Po ukončení vysokoškolského studia nastoupil jako sbormistr Olomouckého dětského sboru při ODPM, ve kterém pracoval se svým otcem Karlem Klimešem.

Celá jeho kariéra byla spojena se sborovým zpěvem. Spolupracoval s mnoha pěveckými sbory, mnoho jich také sám založil (Campanella Olomouc, Šternberský dětský sbor, Hranický dětský sbor, mládežnický sbor Bel Canto, Akademický sbor Žerotín). Byl sbormistrem sboru opery Moravského divadla v Olomouci. Ze zmíněnými tělesy, zejména pak s dětským sborem Campanella, který přes 40 let vedl, vystoupil na stovkách koncertních turné a koncertů doma a v zahraničí, taktéž získal mnoho ocenění z prestižních sborových soutěží. Od roku 1994 vyučoval na Univerzitě Palackého Olomouci, pedagogické fakultě, katedře hudební výchovy dirigování sboru, hudební teorii a intonaci. V oboru sborového dirigování položil základy mnoha současným sbormistrům. Založil a vedl Festa Musicale. Společně se svým otcem Karlem Klimešem vybudoval tradici festivalu Svátky Písní v Olomouci. Následně vybudoval širokou síť sborových festivalů ve světě. Byl zakladatelem vydavatelství sborové literatury Festa Edizione. Za zásluhy v oblasti hudby obdržel v roce 2007 Cenu města Olomouce.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)