Smíšený sbor KOS z Litomyšle letěl již potřetí za oceán

Již potřetí během své existence se Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl vydal za velkou louži. V roce 2008 to bylo do Calgary, roku 2016 přední mládežnické těleso absolvovalo úspěšnou cestu po čtyřech státech USA. Ke konci minulého roku se pak americké turné sboru rozšířilo i o koncertování v Kanadě.



Zuzana Fruniová, středa 28. února 2018
Magazín > Sborový život

Smíšený pěvecký sbor KOS v USA

archiv sboru / KOS

Třetí severoamerické koncertní turné KOSu se uskutečnilo ve dnech od 29. listopadu do 16. prosince 2017, a to na pozvání křesťanské organizace Czech Symphony Project, která zprostředkovává kontakty mezi mladými českými a americkými hudebníky.

KOSáci během tří týdnů absolvovali celkem 16 koncertů. Jednalo se o vystoupení na základních a středních školách, ale zejména celovečerní koncerty pro veřejnost. Těžištěm programu byl vzhledem k adventnímu času vánoční repertoár, a to především výběr z oratoria Mesiáš Georga Friedrich Händela, vrcholného díla barokní duchovní hudby. Toto interpretačně náročné dílo přináší nejen umělecky hodnotný hudební zážitek, ale také duchovní hloubku v podobě radostné zprávy o narození Spasitele, Ježíše Krista. Na provedení Mesiáše se podíleli také sólisté sboru, v sólových partech se představil sbormistr Milan Motl i organizátor celého turné vynikající basbarytonista, univerzitní pedagog, pastor a ředitel organizace Czech Symphony Project Dr. Michael Šust.

Na programu vystoupení nechyběly české vánoční koledy a české lidové písně, které KOSáci hrdě interpretovali v lidových krojích a v pohybových choreografiích. Vyvrcholením dramaturgie koncertů bylo uvedení současných amerických duchovních písní, vycházejících z gospelové tradice, které zazněly zejména v aranži Michaela Šusta. Speciálně pro české a slovenské publikum v Kanadě KOSáci nastudovali výběr z České mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Koncert, který se uskutečnil v kanadském Torontu v kostele sv. Václava, zorganizoval Generální konzulát ČR a Masaryk Memorial Institute.

„Co se týče úrovně a specifik sboru KOS, je to jedno z umělecky nejlepších a nejúspěšnějších těles  v mé dosavadní pěvecké a organizátorské zkušenosti,“ hodnotí turné a úroveň litomyšlského tělesa Michael Šust a pokračuje: “Je to radost s KOSem nejen zpívat, ale jako komponista a aranžér také posunout standartní hranice sborových možností o pár dalších neuvěřitelných kroků skrze interpretaci nových skladeb inspirovaných mimořádnou pěveckou kvalitou KOSu.“ Ve svém hodnocení Šust zmiňuje také výjimečnost osobnosti Milana Motla. „Spolupráce s Dr. Milanem Motlem zasahuje i do hlubších sfér lidské duše, neboť vychází nejen z jeho skvělé umělecké a vzdělávací praxe, ale hlavně z jeho lidského charakteru a přesvědčení srdce. Milan Motl je člověk, který přináší lidem naději – samozřejmě svým sborovým a uměleckým projevem, jakož i jeho morálním charakterem a osobním duchovním přesvědčením. V tomto je tedy naše spolupráce krásnou duchovní službou, která sahá daleko za hranice hudby a umění,“ popisuje silnou duchovní dimenzi realizovaného turné jeho organizátor.

Sbormistr Milan Motl k významu cesty dodává „Koncertní turné do Kanady a USA bylo pro talentované studenty nejen mimořádnou příležitostí prezentovat na americkém kontinentu své pěvecké nadání, českou hudbu, rodiště Bedřicha Smetany, ale také možností poznat americkou kulturu, zdokonalit své jazykové dovednosti, obohatit své zkušenosti a především zúročit náročnou práci ve sboru.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)