Adventní Gaude!: Jablonečtí sboristé a Eva Cendors v magickém kontrastu

Slyšel jsem zajímavé přirovnání: Zpívat v Adventu vánoční koledy je jako dát si týden před Vánoci

kapra a rozbalit všechny dárky hned, jak je nakoupíme...



Tomáš Pospíšil, sobota 30. prosince 2017
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! a Eva Cendors

archiv sboru / Iuventus, gaude!

Neříkám, že se adventní muzika bez pastýřů a bez „gloria“ hodí do dnešního předvánočního prostředí. V rámci celonárodní akce „Česko zpívá koledy“ jsme s chlapeckým sborem na ulici také zpívali koledy. Je však k zamyšlení, zda se rozzářenými stromky od poloviny podzimu nepřipravujeme o něco, co dělalo dřívější generace lidí radostnějšími.

Už proto jsem návrh česko-francouzské zpěvačky Evy Cendors k přípravě společného koncertu s dětmi z Iuventus, gaude! s čistě adventní muzikou vzal jako výzvu. Hledání repertoáru mi v létě zabralo celé tři celé dny a tři noci. Pestrý program pro společné setkání 17. prosince v jabloneckém kostele sv. Anny byl však ještě před letním soustředěním hotov.

Od počátku to pro děti z Iuventus, gaude! nebyla zrovna zábava. Advent - to bývala doba postní a veškerá muzika je většinou plná vnitřní prázdnoty, touhy a očekávání bez jásotu, který přijde až o Vánocích. Brzy však děti pochopily význam Adventu a jejich schopnost soustředit se na náladu liturgických skladeb a děl popisujících předvánoční příběhy rostla.

Zdárný výsledek podpořila nejen báječná akustika zaplněného kostela. Koncert se uskutečnil na 3. neděli adventní zvané „Gaudete“ (Radujte se!). Děti se radovaly a publikum cítilo, že nejde o radost, která končí po Štědrém dnu s vánočními stromky u popelnic. K radosti přispělo i společné setkání se zpěvačkou Evou Cendors. Její folko-šansonová muzika

nabídla k té sborové vhodný kontrast a každý se toho večera potěšil.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)