Pražský filharmonický sbor představil projekty pro nadcházející sezonu

Dne 13. září 2017 proběhla na půdě pražského Rudolfina tisková konference Pražského filharmonického sboru. Konference se zúčastnila ředitelka sboru PhDr. Eva Sedláková, hlavní sbormistr MgA. et Mgr. Lukáš Vasilek, manažer sboru Mgr. Radim Dolanský a také jako host umělecká manažerka Decca Classics Helen Lewis.



Jakub Moravec, pondělí 23. října 2017
Magazín > Zprávičky

Pražský filharmonický sbor

archiv sboru / PFS

Nejdříve dostal slovo dirigent Jakub Hrůša, jenž má v nadcházející sezóně společně s Českou filharmonií a Pražským filharmonickým sborem nahrát pro britské vydavatelství Decca Classics Requiem Antonína Dvořáka. Paní Helen Louis na toto téma pronesla několik nadšených vět ohledně spolupráce a společně s panem dirigentem opustili konferenci z důvodu nabitého programu.

Dále hovořili zástupci administrativního vedení o projektech sboru. Nejdéle se věnovali zahraničním výjezdům, neboť v současné době podle manažera sboru Mgr. Radima Dolanského stále převažuje u hudebních těles obecná tendence k úspornosti rozpočtu kvůli doznívající krizi, nicméně do nadcházející sezóny se po tvrdé práci podařilo zajistit zahraniční spolupráci, a tedy možnost prezentace do budoucích let.

PFS bude v průběhu nadcházející sezóny spolupracovat s mnohými zahraničním hudebními tělesy. Jmenovitě s Velkým symfonickým orchestrem P. I. Čajkovského v Moskvě na dvoutýdenním turné v Rusku a podobně také s Petrohradskou filharmonií. V Rusku vystoupí sbor také samostatně se čtyřmi komorními Kantátami z Vysočiny Bohuslava Martinů. Následovat bude Rossiniho Stabat Mater v sérii deseti koncertů s Izraelskou filharmonií a dirigentem Gianandreou Nosedou. V květnu 2018 vystoupí PFS na Drážďanském hudebním festivalu společně s Mnichovskou filharmonií pod taktovkou čínského skladatele Tan Duna. Ke konci sezóny se PFS zúčastní významných hudebních festivalů ve švýcarském St. Gallenu a v rakouském Bregenzu.

Sbormistr MgA. et Mgr. Lukáš Vasilek poté hovořil o uvedení děl soudobých severských autorů Jana Sandströma a Peterise Vaskse a amerického skladatele Erica Whitacrea. Na závěr bylo představeno nové logo PFS společně s webovými stránkami.

Za Unii českých pěveckých sborů se konference zúčastnil Jakub Moravec.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)