KOSáci v opeře Pygmalion ve Valticích a na Svatováclavských slavnostech ve Vídni

Ve dnech 10. a 11. září se ve Valticích uskutečnil druhý ročník barokních slavností FesteTeatrale. V rámci bohatého programu se představil i Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl. V rekonstruovaném Dvorském divadle z roku 1790 na místním zámku, kdysi letním sídle Lichtenštejnů, zazářil v představení opery Pygmalion.



Zuzana Fruniová, úterý 27. září 2016
Magazín > Sborový život

KOS ve Valticích

archiv sboru / Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl

Pygmalion skladatele Jeana Phillipa Rameau je jednoaktová opera – balet, jejíž česká premiéra, rovněž s účastí KOSu, se uskutečnila v loňském roce na Zámku v Nových Hradech v rámci Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Mladí zpěváci z pedagogické školy tak měli možnost vystoupit vedle takových umělců, jako je Jaroslav Březina (držitel ceny Thálie za roli Laca v inscenaci Její pastorkyňa), který se představil v roli Pygmaliona, nebo Lucie Rozsnyó coby Bohyně lásky.

„Pro nás všechny to byl nevšední zážitek. V autentických prostorách barokního divadla nevystupujeme tak často,“ komentuje účinkování sboru KOS jeho sbormistr Milan Motl a dodává: “Hluboké jeviště bylo nezvyklým prostorem, s nímž jsme se museli vyrovnat, ale domnívám se, že výsledek za to stál, diváci byli spokojeni a my tím pádem pochopitelně rovněž. Myslím, že jsme tímto dalším krokem v našem repertoáru rozšířili dobré mínění o Litomyšli i její pedagogické škole.“

Tuto možnost bude mít KOS ostatně i v závěru měsíce září v rámci akce Svatováclavské slavnosti, která se uskuteční v sídle Velvyslanectví České republiky ve Vídni. „Pro tuto příležitost jsme připravili pestrý program s využitím kostýmů a stylizovaných barokních pohybů, ale protože reprezentujeme českou kulturu, zazpíváme i národní písně v lidových krojích,“ konstatuje sbormistr KOSu Milan Motl.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)