Pěvecké sbory vysokých a středních škol opět oslaví Den studentstva zpěvem a hudbou

Ve dnech 13. - 16. listopadu 2015 se uskuteční 5. ročník hudebního festivalu studentských souborů Festa academica, který za podpory Ministerstva kultury a Magistrátu hlavního města Prahy pořádá Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci s Gymnáziem Jana Keplera v Praze.



Martin T. Boukal, čtvrtek 5. listopadu 2015
Magazín > Sborový život

Festa academica 2009 v Rudolfinu

Zdeněk Chrapek / Festa academica

Festival, který je již tradiční oslavou Mezinárodního dne studentstva, nabízí účastníkům i divákům bohatý program v podobě koncertů, sborových ateliérů či vystoupení v rámci bohoslužeb. Letošní ročník vyvrcholí dvěma slavnostními koncerty, na kterých vystoupí přes tři sta mladých hudebníků.

Hlavní festivalový koncert nazvaný Studenti sametu proběhne v neděli 15. listopadu v 19:00 v Sále Bohuslava Martinů na pražské HAMU, kde bude pod taktovkou Michala Vajdy slavnostně provedeno Dvořákovo Largo ve sborové úpravě Jana Hanuše, jehož nedožité sté narozeniny si letos připomínáme. O den později v 17:00 se ve dvoraně Českého muzea hudby uskuteční koncert středoškolských sborů Zrcadlo přátelství. Pod vedením dirigenta Milana Motla zde mimo jiné zazní v premiéře výběr z kantáty České moře skladatele Eduarda Douši, napsaná na texty básní Jiřího Žáčka.

Festival byl založen jako bienále v roce 2007 a o dva roky později se stal významnou součástí oslav 20. výročí sametové revoluce. Pod záštitou exprezidenta Václava Havla vystoupilo odpoledne 17. listopadu 2009 na tři sta středoškolských studentů na piazzettě Národního divadla v koncertním představení oratoria Eversmiling Liberty pod vedením Libora Sládka, téhož dne večer vystoupili pod vedením dirigenta Libora Peška zpěvačky a zpěváci zastupující většinu českých veřejných vysokých škol na slavnostním koncertě v pražském Rudolfinu. Koncert byl živě přenášen Českým rozhlasem.

Vstupné na festivalové koncerty je dobrovolné. Místa je možné rezervovat na emailové adrese festaacademica@ucps.cz. Na téže adrese Vám rovněž rádi zodpovíme případné dotazy. Podrobnosti naleznete na festivalovém webu www.festaacademica.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)