Mezinárodní festival pravoslavné hudby Archaion Kallos letos již popáté

Už popáté budou dva říjnové týdny patřit hudbě východního křesťanství. Letošní ročník festivalu je výjimečný mimo jiné i proto, že se zabývá tématem „Obraz a přínos žen v tvorbě východního křesťanství“. Tomuto tématu budou věnovány tři koncerty festivalu, na nichž zazní skladby byzantských a postbyzantských skladatelek a nápěvy opěvující ženy v podání ženských sborů Foerstrovo komorní pěvecké sdružení, Philokallia ensemble, Iuventus paedagogica a dalších.



Marios Christou, středa 17. září 2014
Magazín > Sborový život

Archaion Kallos

philokallia.com / philokallia.com

Součástí festivalu jsou jako každý rok světové premiéry skladeb českých žijících autorů (letos jde o autorky) na pravoslavné liturgické texty a české premiéry renomovaných zahraničních autorů. V tomto roce festival uvede dvě světové premiéry českých současných skladatelek Jany Vöröšové a Sylvy Smejkalové, inspirované první byzantskou skladatelkou sv. Kassií, a české premiéry Slavnostní liturgie ukrajinské skladatelky Lesji Dyčko a skladby he Troparion of Kassiani britského skladatele Ivana Moodyho.

Festival představí široké spektrum hudby východního křesťanství, zazní byzantská hudba, znamennyj raspěv, slavné duchovní skladby mistrů vyspělého slovanského vícehlasu (A. Kastalskij, P. Česnokov, S. Rachmaninov aj.) až po díla předních současných autorů, jako je např. A. Pärt. V rámci doprovodných akcí festivalu můžete zhlédnout výstavu ikon Svaté ženy, projekci dokumentárního filmu Jakub režisérky Jany Ševčíkové a navštívit tematické přednášky.

Bližší informace získáte na www.philokallia.com.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)