Detský spevácky zbor Bane Cígel na cestách

Nevím, zda jste v hornickém mundúru rozpoznali jablonecké děti, ale podle výrazu v jejich tvářích a ve zpěvu, který se hornickým vláčkem při jízdě do hlubin Slovenského středohoří nesl bych iuvenťáky s klidem pasoval na havíře. Dobrodružství v Hornonitranském báňském skanzenu bylo však jen jedním ze střípků jednoho z nejkrásnějších zájezdů koncertního sboru IUVENTUS, GAUDE!



Tomáš Pospíšil, pondělí 19. května 2014
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! na Slovensku

Pozvání na prestižní slovenský festival Prievidza spieva přišlo do sborového mailu v prosinci minulého roku. Ačkoli bylo pozvání velmi osobní a vycházelo z doporučení organizátorů festivalu Bohemia cantat, kde sbor přebíral cenu Sbor roku 2012, dlouho jsme s potvrzením váhali. Dnes však děkuji naší sborové mamině, Jiřince Bártlové, že mě pro festival přesvědčila. Všudy přítomná srdečnost organizátorů, uměleckých porotců i představitelů města, báječná pohoda mezi dětmi a jejich obrovské pracovní zanícení - to jsou hlavní atributy třídenního zájezdu, který sbor ve dnech 25.- 28.4. prožil na pomezí západního a středního Slovenska.

O úrovni festivalu, který se v hornickém městě Prievidza koná každé dva roky, svědčí nejen pozvání kvalitních sborů (mezi letošními byl i nejprestižnější slovenský mužský sbor Slovenských učitelů, který je mimo jiné jediný slovenský účastník letošní světové olympiády, kam se v červenci chystá i Iuventus, gaude!). Na vysoké úrovni festivalu se podepsala i účast tříčlenné poroty z řad největších slovenských odborníků na sborový zpěv. Porota sledovala všechny koncerty a na závěrečném semináři slovně hodnotila výkony všech sborů.

Pro jablonecké děti byly všechny tři festivalové koncerty jednou velkou premiérou. Na úvodním, pátečním koncertě sbor poprvé uvedl folklórní cyklus O Káče a s Káčou skladatele Jana Vičara, jemuž celý cyklus s doprovodem trubky, bicích, klavíru s vynikajícím barytonovým sólem našeho Vítka Rakušana zazpíváme 6. května v sále Bohuslava Martinů pražské AMU na jeho narozeninách. Nesnadného partu trubky se na Slovensku skvěle zhostil žák naší ZUŠky - Josef Pluhař a bicí soupravu úspěšně ukočíroval Martin Gorčík, bubeník kapely Nautica.

Na dvou sobotních koncertech pak děti premiérovaly duchovní a dětský program, který sbor připravuje na letní olympiádu v Lotyšsku. Na vzdory čerstvě postavenému, náročnému repertoáru předvedly děti výjimečný výkon, který večer velmi ocenila i porota. Ta shodně velmi pozitivně hodnotila i zvuk sboru, který má na starosti naše Lucka Jarešová.

Ačkoli děti mohly být na svůj výkon jen hrdé, samy si zrušily odpolední návštěvu v ZOO a vyžádaly si dvou hodinovou zkoušku. Takový potenciál nesmí sbormistr promarnit. Děti si samy vyříkaly nedostatky předchozích vystoupení a do ZOO se šlo v neděli. Ta byla již ve znamení úplné rekreace a díky skvělé organizaci Jiřinky Bártlové jsme stihli i prohlídku nádherného bojnického zámku a již zmíněného dobrodružství ve stále plně funkčních hlubinných dolech Cígel.

Poděkování si zaslouží rodiče, které své svěřence v Jablonci přivítali s úsměvem až před nedělní půlnocí. Veliké poděkování směřuji do řad dospěláků, kteří slovenský zájezd připravovali a s dětmi absolvovali. Jejich nezištná práce pro děti je v dnešní době nedoceněná, ale o to je vzácnější. Poděkování patří i dětem, především za to, jak berou své zpívání vážně. Kéž jim to stále přináší užitek, radost a odměny, kterou si jejich práce zaslouží.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)