Cena UČPS "Sbormistr junior" pro Jakuba Kleckera

Jakub Klecker, sbormistr brněnského dětského sboru Kantiléna, obdržel za svoji práci cenu UČPS "Sbormistr junior" pro rok 2012.



-cs-, pátek 27. září 2013
Magazín > Sborový život

Jakub Klecker a Kantiléna

Jakub Klecker

Jakub Klecker (1982) - dirigent a sbormistr, patřící k výrazným představitelům současné dirigentské a sbormistrovské školy. Po studiu oboru dirigování na brněnské konzervatoři u Aleše Podařila absolvoval Hudební fakultu AMU v Praze ve třídě prof. Jiřího Bělohlávka a doc. Tomáše Koutníka. Studia ukončil absolventským koncertem v roce 2006 s Filharmonií Brno a Kantilénou.

V Kantiléně, sboru dětí a mládeže při Filharmonii Brno působí od roku 1993 jako zpěvák, od roku 1997 jako korepetitor a druhý sbormistr. V roce 2006 přebírá po zakladateli a dlouholetém sbormistru Ivanu Sedláčkovi funkci uměleckého vedoucího a záhy úspěšně navazuje na dlouholetou tradici a vysokou interpretační kvalitu Kantilény. O tom svědčí 1. cena „summa cum laude“ z belgického Neerpeltu (2006), kde se Kantiléna utkala v těžké konkurenci 99 sborů. Ještě větším úspěchem se stal zisk 2 zlatých medailí na Světových sborových hrách v rakouském Grazu (2008), kde bylo těleso také hodnoceno jako nejlepší evropský sbor ve svých kategoriích.

Pod vedením Kleckera se Kantiléna účastnila v roce 2013 prestižní mezinárodní soutěže ve velšském Llangollenu. Skupina čítající přes 80 zpěváků soutěžila ve 4 kategoriích, ve věkovém rozmezí 9 až 25 let. Zpěváci vybojovali jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili. V dalších kategoriích se umístili na předních příčkách.

V září 2013 se sboru dostalo významné pocty a uznání. Kantiléna vystoupila na koncertě Magdaleny Kožené v Brně, která se tímto stala (jakožto bývalá členka tělesa) patronkou sboru. Nejmladší oddělení Sluníčka bylo přejmenováno na Magdalenku.

K první spolupráci s Národním divadlem Brno byl Jakub Klecker přizván v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovo Brno 2004. Podílel se na nastudování Janáčkovy opery Její pastorkyňa. V červnu téhož roku připravil jako asistent dirigenta Smetanovu operu Braniboři v Čechách, se kterou v říjnu debutoval na prknech Janáčkova divadla. Od roku 2007 zde působí jako dirigent a postupně diriguje řadu oper a baletů (Marta, Její pastorkyňa, Rigoletto, Idomeneo, Nabucco, Aida, Prodaná nevěsta, Carmen, Juliette, Slzy nože, Příhody lišky Bystroušky, Kráska a zvíře(Glass), balety Spartakus, Louskáček, Kuchyňská revue, Podivuhodný let nebo Coppélie z Montmartru).

Mezi jeho významné počiny z poslední doby patří komorní opera Ženitba od Bohuslava Martinů, kterou nastudoval ve světové premiéře scénického provedení a v původním anglickém znění pro Mezinárodní hudební festival Brno – Moravský podzim 2009, nebo nastudování Pucciniho opery Turandot, která v dubnu 2011 poprvé zazněla v ČR se závěrem od italského skladatele Luciana Beria.

Na podzim 2012 Klecker připravil při příležitosti Mezinárodního festivalu Janáček Brno operu Osud a na jaře 2013 v české premiéře Brittenův Sen noci svatojánské. V září 2013 se ujal nového nastudování Wagnerova Bludného Holanďana.

Jakub Klecker také pravidelně spolupracuje s předními evropskými orchestry a renomovanými umělci, jako je Filharmonie Brno, Pražská komorní filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Moravská filharmonie Olomouc, Janáčkova filharmonie Ostrava, Štátna filharmónia Košice, Čeští komorní sólisté, Czech Virtuosi, Český filharmonický sbor Brno, Eva Urbanová, Václav Hudeček, Ivo Kahánek, András Adorján, Sergej Babajan, Jiří Pavlica ad. V roce 2007 a 2009 se s Filharmonií Brno zúčastnil koncertního turné po Japonsku. Kleckerův skvělý debut na Pražském jaru 2009 jen potvrzuje vzrůstající kvality jeho práce s instrumentálními tělesy v České republice.

Mezi další významné festivaly a kulturní počiny, na kterých Jakub Klecker účinkoval, patří Moravský podzim, Setkávání Václava Hudečka, MHF Petra Dvorského, MHF Špilberk, Dny lidí dobré vůle (Velehrad), Janáček Brno ad.

Z uplynulých angažmá v sezoně 2010/2011 jmenujme uvedení oper Ariadna (Martinů) a Šárka(Janáček) v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, koncertní turné po Itálii v rámci festivalu Carniarmonia, spoluprácis italským sborem Coro del Friuli Venezia Giulia a orchestrem Mitteleuropa, s Litevským komorním orchestrem a renomovanou houslistkou Sophií Jaff, nastudování Honnegerova oratoria Jana z Arku pro festival Moravský podzim, vánoční hostování u filharmonie v německé Jeně nebo účinkování na renomovaných festivalech Smetanova Litomyšl, Thurn-Taxis Schlossfestspiele, Rheingau Musik Festival. V roce 2012 nastudoval Jakub Klecker v Národním divadle moravskoslezském Stravinského operu Život prostopášníka, kterou uvedl také v rámci divadelní řady prestižního festivalu Pražské jaro v historické budově Národního divadla v Praze. Rok 2013 zahájil s Janáčkovou filharmonií Ostrava Smetanovou Mou vlastí a v lednu debutoval s Verdiho Aidou v německém Staatstheater Nürnberg.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)