Oslavy 90. výročí založení PSSU Most začaly Jubilejním jarním koncertem

Jarní koncert Pěveckého sdružení severočeských učitelů Most (PSSU Most) konaný dne 23. 5. 2013 v Základní umělecké škole F. L. Gassmanna v Mostě byl první velkou letošní akcí tohoto mužského pěveckého sboru, který v letošním roce slaví 90. výročí založení sboru. Na tuto slavnost PSSU přizval Ženský komorní sbor z Jirkova a ženský sbor Clavis cordium z Mostu.



Pavel Prágl, pátek 28. června 2013
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení severočeských učitelů Most

Oba dirigenti PSSU pan Zdeněk Frélich a David Pražák připravili pestý a zajímavý program sestávající z lidových písní a spirituálů.

Jako první vystoupilo Pěvecké sdružení severočeských učitelů Most, jehož první část dirigoval Zdeněk Frélich, který vybral skladby jak českých, tak zahraničních skladatelů. Velký úspěch mělo provedení “Tří mužských sborů s průvodem piana, op. 43“ od Antonína Dvořáka (na klavír doprovázela učitelka ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě paní Milena Bittnerová s dcerou) a Slovenská lidová „Zaleť sokol“ v úpravě dlouholetého sbormistra PSSU Aloise Škarky. Sólo zazpívala učitelka ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě paní Marie Ernstová. Druhou část vystoupení PSSU Most dirigoval mladý začínají sbormistr David Pražák. Zazněly skladby jak českých autorů Antonína Dvořáka, Oldřicha Halmy, tak autorů zahraničních a spirituály.

Jako druhý vystoupil Ženský komorní sbor z Jirkova, který v současné době sdružuje dvacet zpěvaček. Sbor napomáhá pokračování sborové tradice v Jirkově, vystupuje v celém regionu a organizuje výměnné koncertní zájezdy s českými sbory i se sbory v zahraničí.

Dalším pozvaným hostem byl ženský pěvecký sbor Clavis cordium z Mostu. V tomto sboru zpívá čtyřicet žen a dívek různých profesí. Repertoár sboru je velmi pestrý, zahrnuje skladby od renesance až po současnou tvorbu českých a světových autorů. Sbor nepracuje pouze ve svém regionu, ale úspěšně se zúčastňuje i zahraničních festivalů a soutěží.

Na závěr koncertu všechny tři sbory zazpívaly skladbu „Napadly písně“ od Antonína Dvořáka. Jarní jubilejní koncert se díky velkému úsilí výboru PSSU plně vydařil, což odměnili vděční posluchači nejen v průběhu koncertu, ale i na závěr dlouhým potleskem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)