Hatrick sboru KOS Litomyšl

Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl v měsíci březnu zažil „sborové žně“. Ve dnech 23. – 24. 3. 2013 se zúčastnil mezinárodního festivalu mladých pěveckých sborů a orchestrů – YOUNG PRAGUE. V konkurenci sborů z celého světa (USA, Švédska, Norska, Islandu, Slovinska atd.) získal KOS zlaté pásmo a stal se vítězem kategorie. Vedle toho sbor získal další dvě ocenění: cenu poroty za vynikající provedení povinné skladby (A. Tučapský: Tristis est anima mea) a cenu za vynikající interpretaci lidové skladby.



Daniela Krčmářová, pondělí 15. dubna 2013
Magazín > Sborový život

KOS Litomyšl na festivalu Young Prague 2013 (foto: Karel Kašák)

Karel Kašák

Mezinárodní hudební festival Letohrad udělil společnému projektu Celebration Jazz Mass cenu Grand prix. Tato cena je udělována nejkvalitnějším hudebním vystoupením festivalu. V minulosti toto ocenění získali např. Dagmar Pecková, Pavel Šporcl nebo český chlapecký sbor Boni Pueri. Na projektu se sbor KOS výrazně podílel, jeho sbormistr Milan Motl provedení nastudoval, řídil. S dalšími sbory toto dílo uznávaného jazzového pianisty a skladatele Karla Růžičky za doprovodu Big bandu Chrudim Martina Profouse společně provedli na několika koncertech a festivalech v Čechách i na Moravě (Praha, Hradec Králové, Litomyšl, Chrudim, Vysoké Mýto, Svitavy, Znojmo, Litovel, Olomouc, Nové Město na Moravě).

Do třetice: Unie českých pěveckých sborů každoročně uděluje národní ceny za přínos českému sborovému zpěvu. Jedno z ocenění a to konkrétně cenu „Sbormistr junior“ získal za dosažené úspěchy jeho sbormistr Milan Motl. Tuto národní cenu však nechápe jako ocenění pouze jeho osoby, ale také činnosti a práce celého sboru.

V dubnu KOS čeká týdenní koncertní turné v Německu a Nizozemí. Koncerty pro sbor organizuje manager projektového sboru Vrolik a uznávaná hlasová pedagožka Nanny ter Wiel. Vystoupení v Německu zaštiťuje honorární konzul pro kulturu pan Johannes Riepma.

Vyvrcholením koncertní sezóny KOSu však bude vystoupení na Mezinárodním operním festivalu Smetana Litomyšl. Sbor pedagogické školy již podruhé získal důvěru dramaturgie festivalu a bude tak moci vystoupit vedle profesionálních těles. V roce 2010 zde pod taktovkou svého sbormistra přednesl Missu brevis Jiřího Pavlici. Na letošním 55. ročníku festivalu dívčí část sboru zazpívá duchovní kantátu Stabat Mater Jana Křtitele Vaňhala. Důvodem je dvousté výročí od úmrtí tohoto klasicistního skladatele. KOSačky pod taktovkou dirigenta Vojtěcha Spurného doprovodí Pardubická komorní filharmonie.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)