Více než 1 300 zpěváků zpívalo hebrejsky k poctě obětem největší hromadné vraždy

Více než 50 vokálních souborů zpívalo 7. 3. 2013 na náměstích v České republice písně Hatikva, Shema Yisrael a Kde domov můj, aby uctily památku více než 10 000 obětí hromadné vraždy, která se stala v koncentračním táboře Osvětim - Birkenau ve třech nocích v roce 1944. Došlo tak k největší hromadné vraždě českoslovenkých občanů: nevinných mužů, žen a dětí, kteří se provinili tím, že se narodili jako Židé.



Marek Šlechta, pondělí 18. března 2013
Magazín > Sborový život

V Boskovicích vystoupili v krátkém programu všichni studenti SPgŠ Boskovice. Happeningu se zúčastnilo i vedení města – starosta Jaroslav Dohnálek a místostarostka Jaromíra Vítková. (Zdroj: www.boskovice.cz)

Je v našem zájmu, aby se o těchto událostech dozvěděla celá společnost, ne pouze studenti středních škol a žáci osmé a deváté třídy. Naprostá většina našeho národa je úplně nepoznamenána informacemi o holocaustu a happening PAMATUJ! prokázal obrovský hlad nejen po informacích, ale i po jejich společenském sdílení.

Více než 1 300 zpěváků se s velkým zájmem během několika týdnů naučilo zpívat v hebrejštině dvě stěžejní písně Izraele: Hatikva (Naděje – dříve zlidovělá píseň, dnes státní hymna Izraele) a Shema Jisrael (Slyš Izraeli - významná část každodenní modlitby), aby je 7. března, 2013 ve vysoké kvalitě prezentovali na 26-ti místech České republiky.

Vokální soubor Geshem zve všechny lidi dobré vůle k účasti na happeningu PAMATUJ! v březnu 2014, který bude sedmdesátým výročím této tragédie.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)