Standing ovation pro smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl

V pátek 23. března uspořádal pěvecký sbor KOS ples s podtitulem „od sopránu po bas“. Akce se odehrávala v prostorách Smetanova domu, a to vše pod taktovkou sbormistra Milana Motla. Na své si přišli nejenom samotní Kosáci, ale i všichni návštěvníci této společenské akce, která se nesla ve znamení pokračujících letošních oslav 10. narozenin smíšeného sboru. K tomuto jubileu vydal KOS i dvojalbum s názvem „GUFO“. „Gufo v italštině znamená vejr,“ upřesňuje původ nezvyklého slova Milan Motl. Právě skladba Jana Vičara Vejr je jednou z písní, které lze najít na zmiňovaném dvojalbu.



Zuzana Fruniová, sobota 14. dubna 2012
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor KOS ve Smetanově domě

O dva dny později, v pondělí 26. března si mladí hudebníci vyzpívali zlaté pásmo na postupové přehlídce středoškolských sborů. Vzhledem k tomu, že sbor svým výkonem převyšoval vystoupení ostatních konkurentů, byl KOS vyhlášen i absolutním vítězem. „Jsem docela rád, protože zpěváci ve sboru se teď hodně obměnili a navíc jsme měli s ohledem na vánoční turné po Francii pouhé necelé tři měsíce na nastudování nových skladeb,“ hodnotí úspěch sbormistr. Ostatně za vystoupení v katedrále Saint Louis pařížské Invalidovny v rámci zmiňovaného turné

po Francii si sbor vysloužil dlouhotrvající potlesk ve stoje. Jen málokterý sólový zpěvák či pěvecké těleso se může pochlubit standing ovation od šesti stovek posluchačů. Vystoupení pořádalo české velvyslanectví a chválou nešetřila ani velvyslankyně České republiky ve Francii Marie Chatardová, která koncert osobně uvedla. „Kvalitně přednesený repertoár umožnil významným francouzským hostům, jakož i zástupcům diplomatického sboru a českých krajanských organizací, vychutnat si nezaměnitelnou atmosféru našich Vánoc,“ píše mimo jiné velvyslankyně ve svém děkovném dopise, v němž litomyšlské hudební těleso vyzdvihuje jako přínos česko-francouzských kulturních vztahů.

V dubnu přivítá KOS orchestr OLDA z francouzského města Angers, který vedle Prahy a Hradce Králové navštíví i Smetanovo rodiště či Vídeň. Jedná se o mládežnické hudební těleso, které uspořádá společný koncert s Kosáky, a to již v pátek 13. dubna od 18. hodiny. Akce se uskuteční v Kapitulním kostele sv. Kříže. Mladí zpěváci z Litomyšle i Angers se tak pokusí zlomit tradici nešťastné páteční třináctky.

V dubnu plánuje pěvecký sbor KOS také provedení skladby Celebration Jazz Mass Karla Růžičky na mezinárodním festivalu ve Svitavách. Skladba již také zazněla ve spolupráci s ostatními tělesy v nedávných dnech v Praze, v Olomouci, Znojmě, Litovli či v sále Filharmonie Hradec Králové. Zde byla určena pro studenty gymnázií a královéhradeckou veřejnost.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)