DPS Motýli Šumperk zahájí 50. jubilejní sborovou sezónu

Dětský pěvecký sbor Motýli Šumperk, který patří k nejlepším dětským sborům u nás i v Evropě, oslavuje v tomto školním roce 50. výroční sezónu. Zahájí ji 7. října 2011 vystoupením v Českém muzeu hudby v Praze. Šumperští Motýli zazpívají skladby a úpravy lidových písní Antonína Dvořáka, Václava Trojana, Bohuslava Martinů, Ilji Hurníka, Petra Ebena, Miloše Boka a dalších českých autorů. Jako host vystoupí pražský dětský pěvecký sbor Svítání. Začátek koncertu je v 19.00 hod.



-DPS Motýli Šumperk-, pondělí 3. října 2011
Magazín > Sborový život

Motýli před hinduistickým chrámem v Londýně

Dětský pěvecký sbor Motýli Šumperk slaví ve školním roce 2011/2012 50. výroční sborovou sezónu. Koncert v Českém muzeu hudby 7. října 2011 bude jednou z úvodních akcí sborových oslav. Špičkové hudební těleso, které se několikrát představilo i publiku Pražského jara, si pro České muzeum hudby připravilo program složený výhradně ze skladeb českých autorů. Šumperští Motýli zazpívají skladby a úpravy lidových písní Antonína Dvořáka, Václava Trojana, Bohuslava Martinů, Ilji Hurníka, Otmara Máchy, Milana Uherka, Zdeňka Lukáše, Petra Ebena, Miroslava Raichla, Luboše Fišera a Petra Boka.

„Stavbu programu bezesporu ovlivnilo místo konání koncertu, slogan česká hudba v Českém muzeu hudby se jaksi nabídl sám. Chceme také přispět k propagaci české sborové tvorby, jejíž bohatství a rozmanitost je věcí ojedinělou,“ vysvětluje Tomáš Motýl, sbormistr Šumperských Motýlů, který společně se sbormistryní Helenou Stojaníkovou program nastudoval. „Na koncertě Šumperské Motýly podpoří dlouholetá klavíristka sboru Jana Todeková, v úpravách lidových písní se přidají instrumentalisté z řad sborových dětí,“ dodává sbormistr Tomáš Motýl.

Vystoupení Motýlů Šumperk v Českém muzeu hudby bude jedinečným zážitkem slibujícím poeticky podmanivé momenty i strhující a energií sršící výkon sboru.

Oslavy 50. sborové sezóny Šumperských Motýlů budou pokračovat sérii koncertů v Česku i v zahraničí. Na jaře sbor zamíří do švýcarského Locarna na festival Song Bridge 2012. První květnový víkend příštího roku oslavy vyvrcholí koncerty v Šumperku za přítomnosti hostů a bývalých i současných členů. Motýli Šumperk také chystají dvojalbum vánočních zpěvů. První CD bude průřezem typickým koncertním programem připraveným pro období Vánoc, na druhém budou větší celky skladeb (například Benjamin Britten - A Ceremony of Carols). Album vyjde letos v prosinci.

Šumperský dětský pěvecký sbor založil v roce 1962 učitel základní hudební školy Alois Motýl. Pod jeho vedením se sbor stal brzy známým a vyhledávaným hudebním tělesem doma i v zahraničí. V současné době má sbor čtyři samostatná oddělení, v nichž pod vedením Tomáše Motýla a Heleny Stojaníkové zpívají dvě stovky dětí ve věku od pěti do osmnácti let. Nejlepší z nich tvoří sedmdesátičlenný koncertní sbor, který vystupuje pod názvem Motýli Šumperk. Soudržnost, pevná přátelství i společný cíl sborových dětí se stále více projevují na způsobu jejich pěveckého projevu. Interpretační kvalita a emocionální zážitek z koncertů Motýlů patří k těm nevšedním. Soubor si výborně vede i na mnoha mezinárodních festivalech a soutěžích (např. Linz, Motreaux, Tolosa, Praha a Locarno), nejnovějším úspěchem je první cena na festivalu v belgickém Neerpeltu v roce 2010.

Dětský pěvecký sbor Svítání, který si Motýli pozvali do Českého muzea hudby jako hosta, vznikl v roce 1996 v Praze. Nyní pracuje při ZUŠ Štefánikova v Praze 5 a sdružuje více než osmdesát dětí z Prahy a blízkého okolí. Sbor vede Tereza Bystřická.

Program koncertu a další informace najdete na www.hathor.cz. Vstupenky je možné rezervovat na e-mailu sindlerova@gema.cz nebo koupit na místě před koncertem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)