Další úspěšný český sbor na MS v Rakousku - Zvoneček!

Dalším velkým úspěchem sborového studia Zvoneček - Praha skončilo mistrovství světa ve sborovém zpěvu, které se minulý týden konalo ve Štýrském Hradci v Rakousku. Jeho sbory Abbellimento a Zvonky, oba pod vedením profesorky Jarmily Novenkové, na něm získaly dvě prestižní ceny Grand Prix, tři zlaté medaile a vítězství v kategorii mladých ženských sborů.



Lucie Nováková, neděle 24. července 2011
Magazín > Sborový život

Zvoneček na MS ve sborovém zpěvu v rakouském Grazu

Dívčí komorní sbor Abbellimento ovládl obě kategorie, v nichž se na MS představil – soutěž mladých ženských sborů i nejnabitější kategorii Musica Sacra. Koncertnímu sboru Zvonky sice postup do Grand Prix unikl o mizivých 37 setin bodu, za své vystoupení nicméně rovněž získal zlatou medaili.

V Rakousku soutěžilo více než šest desítek souborů z 25 zemí a atmosféra při vyhlašování těch nejlepších si v ničem nezadala s vřavou známou ze sportovních arén. „Následuje vyhlášení Grand Prix v kategorii Musica Sacra - to je úplný vrchol všeho soutěžení. Vyvolávání končí: The Grand Prix in the Category of Musica Sacra goes to... Abbellimento - Czech Republic!!! Nevím, jak popsat to, co následovalo. V našich řadách absolutní euforie, opět se vznáší česká vlajka a opět hraje česká hymna. Zcela neuvěřitelné,“ popsal průběh slavnostního ceremoniálu předseda občanského sdružení Zvoneček Jan Vančura.

„Takový úspěch nikdo nečekal, i když jsme přípravě dali kromě běžných zkoušek mnoho a mnoho víkendových soustředění. Také konkurence tu byla opravdu na vynikající úrovni. Ale naše děti zpívají s chutí a jsou spolu rády. To mě – kromě společné perné práce korunované tak skvělým výsledkem – velmi těší,“ komentuje sbormistryně Jarmila Novenková.

Sborové studio Zvoneček - Praha, které sídlí na Komenského náměstí na Žižkově a letos slaví patnácté výročí svého založení, tak ve Štýrském Hradci navázalo na řadu svých úspěchů z minulých let. Například na festivalu Festa Musicale Olomouc 2007 získal Zvoneček čtyři zlaté diplomy a stal se absolutním vítězem mezi 127 sbory z 15 států světa.

MS v Rakousku znamenalo vůbec obrovský úspěch pro celé české sborové umění. Na pódiu totiž jako vítěz stál i Tomáš Pospíšil, sbormistr jabloneckého sboru Iuventus, gaude! Ten se stal vítězem kategorie duchovní hudby a získal Grand Prix v kategorii mládežnických sborů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)