Festival Šumava-Bayerischerwald slaví půlkulaté výročí

Jubilejní XV. ročník Evropského festivalu duchovní hudby Šumava-BayerischerWald, nesoutěžní setkání pěveckých sborů, instrumentálních souborů a přátel sborového zpěvu, proběhne v tomto roce ve dnech 13. 5. - 5. 6.



Helena Aschenbrennerová, pátek 8. dubna 2011
Magazín > Sborový život

Foto z předchozích ročníků festivalu

Šumava-Bayerischer Wald

V posledních letech se každoročně zvyšuje počet lokalit a posluchačů, které myšlenka tohoto projektu oslovuje. Je tomu tak i letos. A tak se objevují na festivalové mapě na bavorské straně vedle už známých lokalit jako Zwiesel, Regen, Böbrach a Bodenmais také Arnbruck, Plattling, Traitsching-Wilting a Kollnburg. Celkem se v rámci 41 koncertních a liturgických vystoupení představí 27 pěveckých sborů a instrumentálních těles. Letos tato setkávání proběhnou ve 26 lokalitách na obou stranách hranice, ale i v Praze, Plzni a Boru u Tachova. Mottem celého projektu zůstává snaha o vzájemná setkávání lidí na obou stranách naší státní hranice při provozování hudby, která rozezvučí staré i novější kostely a vdechne těmto prostorám opět atmosféru, která jim po dlouhá léta náležela.

Festival vrcholí společným setkáním jednotlivých sborů ve dnech 3. – 5. června 2011. Závěrečný slavnostní koncert v kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech v sobotu 4. června 2011 bude uspořádán k oslavě půlkulatého festivalového výročí. Spojené česko-německé festivalové těleso zde provede díla českých i německých skladatelů konce 18. a 19. století. Kromě světoznámého Te Deum Antonína Dvořáka (1841-1904), op. 103 zde zazní sborové skladby jeho německého současníka Antona Brucknera a jiných autorů. Koncert přinese také dvě obnovené premiéry. jež jsou svázány s místem konání festivalu. Bude zde provedeno dvousborové Te Deum německého skladatele Justina Heinricha Knechta (1752-1817) z roku 1801, jejž autor věnoval rakouskému císaři Františku II. Tato skladba byla počátkem 19. století provozována také v Klatovech. Provedením Žalmu 47 Josefa Kličky (1855-1937) pro smíšený sbor a symfonický orchestr z roku 1892 uctí festival také tohoto významného klatovského rodáka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)