Šumava-Bayerischer Wald 2013

Letošní - XVII. ročník Evropského festivalu duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald, který se v letošním roce koná ve dnech 8. 5. - 2. 6. opět v oblasti jihozápadních Čech a Bavorska, usiluje o uctění památky sv. Jana Nepomuckého, jehož 620. výročí úmrtí si letos připomínáme.



Helena Aschenbrennerová, čtvrtek 11. dubna 2013
Magazín > Sborový život

Evropský festival duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald

Šumava-Bayerischer Wald

Tento světec sbližoval Evropu a celý svět - v našem regionu zejména český a německý živel. Zároveň byla úcta k němu trvalou uměleckou a hudební inspirací. To vše chceme zohlednit a spojit tak široké spektrum aspektů:

1) Regionální prameny Klatovy 18. století - důkaz fungující nepomucenské úcty: budou provedeny Manschingerovy loretánské litanie ze sbírek zdejšího farního kostela,

2) úcta k Janu Nepomuckému v barokním Německu - bude provedena Missa Sancti Iopannis Nepomuceni od německého skladatele Johanna Michaela Breuniga (1699-1755), nástupce J. D. Zelenky v drážďanském dvorním kostele,

3) úcta k Janu Nepomuckému v jihozápadních Čechách - provedeme Chválozpěv (!) ke sv. Janu Nepomuckému z roku 1802 od Jakuba Jana Ryby, rožmitálského kantora. Skladba byla ovlivněna Rybovým pobytem v Nepomuku a zde realizovanými pozdně barokními nepomucenskými oslavami,

4) nepomucenské inspirace v současnosti - na popud festivalu a jeho organizátorů (Kolegium pro duchovní hudbu) vznikají sborové skladby od železnorudského skladatele a sbormistra Martina Červenky a také nepomucenská mše plattlingského (Plattling u Deggendorfu) regenschoriho, varhaníka a skladatele Stefana Trennera. Tato mše (právě vzniká) bude novodobým vrcholem nepomucenské symboliky.

"Tato skladba ideově odkazuje ke sv. Janu Nepomuckému: tak jako on má pět hvězd kolem hlavy a slovo "TACUI" v sobě obsahuje pět písmen, tak i mešní ordinárium má pět částí (Kyrie-Gloria-Credo-Sanctus-Agnus Dei). Tuto symboliku dále podtrhuje ještě ta skutečnost, že se jedná o skladbu určenou pro pět hlasů, vedených navíc neobvykle v pentatonických stupnicích." tolik komentář autora.

Celá tato mše je navíc věnována pořadateli EFDH - Kolegiu pro duchovní hudbu Klatovy (autor se inspiroval loňským koncertem Kolegia pro duchovní hudbu v "jeho" domovském kostele v Plattlingu), což považují za nesmírnou čest.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)