Boni pueri vydělali 100 000 Kč pro Japonsko koncertem

Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí v Hradci Králové se otevřel 29. března v 18:00 pro charitativní koncert s názvem Boni pueri na pomoc Japonsku. Ohromná přírodní katastrofa, která postihla tuto krásnou zemi, přinesla v celé naší republice vlnu solidarity a různých forem pomoci.



-bonipueri-, středa 6. dubna 2011
Magazín > Sborový život

Boni pueri

"Japonský lid je velmi hrdý. Vše, co se v jeho zemi odehrává, přijímá s nesmírnou pokorou. Kluci z Boni pueri proto chtějí pomoci našim japonským přátelům tím, co nejlépe umí - tedy zpěvem, dnes speciálně i japonskými skladbami," řekl ve své krátké úvodní řeči ředitel a sbormistr Boni pueri Pavel Horák. "Dnešní koncert je opravdu výjimečný. Výjimečný proto, že v něm vystoupí jen ti, kterým Japonsko přineslo krásné zážitky nebo ti, kterým je tato země domovem. V této chvíli, kdy se netradičně jako sbormistr dívám do publika, mám velkou radost, že náš charitativní koncert má tak velkou podporu."

Již v prvních chvílích, kdy přicházely z Japonska smutné zprávy, nám spousta z vás nabízela okamžitou pomoc - za to vám ještě jednou moc děkujeme," dodal Pavel Horák k posluchačům, kterých bylo v kostele více než šest set. Pozvání "dobrých chlapců" přijal vokální soubor Gentlemen Singers i dvě japonské houslistky hradecké Filharmonie Megumi Tokosumi a Natsuko Broučková Ogushi. Vedení Českého chlapeckého sboru Boni pueri, který úspěšně koncertuje v Japonsku již více než 10 let a který si zde vybudoval již pevné hudební i osobní vazby, se spojil osobně i prostřednictvím výhradního manažera pro japonská turné JUDr. Václava Bechyně s ředitelkou zastupující agentury Ars Tokio paní Sasaki, která přijala nabízenou pomoc. Po několika jednáních poputují finanční prostředky, které byly dnes na koncertě vybrány, na pomoc škole ve městě Taga-jo v provincii Mijagi. Škola, kde Boni pueri koncertovali a chlapci zde mají své kamarády, utrpěla velké škody, z koncertního sálu je dnes evakuační centrum. Oblast trápí především nedostatek pitné vody.

"Mohu vám s potěšením oznámit, že náš dnešní koncert Boni pueri na pomoc Japonsku nemá jediný náklad a veškeré finanční prostředky, které byly dnes shromážděny, se v nejbližších dnech vydají na cestu do Japonska. Při této příležitosti bychom rádi připomněli všechny, kteří nám poskytli sponzorské dary a služby, bez kterých by se koncert neobešel. Je jimi především Rotary club Hradec Králové, který přispěl ze sbírky svých členů významnou částkou 20.500,- Kč. Moc jim děkujeme. Za mediální podporu patří dík i Českému rozhlasu Hradec Králové. Firma DUKASE vytiskla na své náklady plakáty, firma Rengl zajistila s výraznou slevou výlep. Bez nároku na platbu zapůjčila firma Petrof tento krásný klavír a stejně tak vzala na svá bedra i náklady na jeho dopravu. Děkujeme také panu Františku Najmanovi, který zdarma nástroj naladil. Poděkování patří i Biskupství královéhradeckému, které pro koncert zajistilo zdarma krásné prostory kostela. Samozřejmostí bylo, že všichni účinkující, sboristé, vokální soubor Gentlemen Singers, obě členky hradecké Filharmonie, sbormistři i klavíristé, se vzdali svých honorářů," zaznělo během závěrečné řeči, kterou uzavřela státní notářka JUDr. Hana Kulhánková osvědčením o správnosti vybrané částky na pomoc Japonsku odesíláme 108 300 Kč a 10 euro. Před závěrečnou skladbou Nella Fantasia E. Morriconneho v úpravě V. Popelky vyzval páter Karel Moravec všechny posluchače k tichému zamyšlení nebo k modlitbě. Na přání japonské agentury bylo z dnešního koncertu natočeno i DVD, které by mělo být promítáno v postižených oblastech a v japonské televizi jako morální a povzbuzující připomínka, že lidé v Čechách ani Boni pueri na Japonsko v jeho těžkých chvílích nezapomněli.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)