Významná hudební událost v Opavě

Oslav v rámci 200. výročí narození německého skladatele Franze Liszta se mezi prvními ujala opavská Církevní konzervatoř, zaměřená na studium a provádění duchovní hudby. Konzervatoř chce toto významné jubileum skladatele, který Opavsko osobně navštívil, oslavit provedením jeho díla Křížová cesta – Via crucis. Projekt bude realizován díky kulturnímu grantu Magistrátu města Opavy.



Markéta Wiesnerová, pátek 18. března 2011
Magazín > Sborový život

Franz Liszt byl jedním z nejinvenčnějších novátorů evropské hudby, velkým autorem období hudebního romantismu. Ve své době byl nejen brilantním klavírním virtuózem, ale především osobností, kterou vítali na všech významných evropských panovnických dvorech a rezidencích.

Na svých uměleckých cestách napříč Evropou nevynechal ani Opavsko, odlehlý a vzdálený kraj ve Slezsku, tehdy „úrodnou“ a finančně svébytnou periferii Rakouska-Uherska. Coby přítel hraběte Felixe Lichnovského, pobýval několikrát na jeho zámku v Hradci nad Moravicí. Kníže provázel Liszta i na jeho uměleckých cestách jako stálý společník. Na zámku Hradec pobýval v květnu 1846 a při té příležitosti uspořádal v Opavě 27. května a 1. června dva koncerty, přičemž druhý z nich byl dobročinný ve prospěch opavského útulku pro děti.

Liszt byl po celý život hluboce věřícím křesťanem. Koncem svého dlouhého a na události bohatého života přijal dokonce nižší kněžské svěcení. To se odrazilo i v jeho kompoziční tvorbě – už netoužil vyjadřovat se skrze patos, obrovitý zvuk orchestru a virtuozitu, své výrazové prostředky naprosto zjednodušil. V případě Křížové cesty jde o osobitý a velmi subjektivní druh pašijí, zhudebněný velmi netradičně, koncipovaný pro sólisty, sbor a varhany, jako reflexi Kristova utrpení. Text sestavila z biblických citátů s použitím středověkých hymnů a protestantského chorálu Lisztova životní partnerka, kněžna Carolyne von Saynt-Wittgenstein.

Dílo bude obohaceno o scénu, kostýmy a choreografii a provedeno v souladu s liturgickým obdobím postu v termínu 14. – 16. 4. 2011 (přesný termín je v jednání, bude zveřejněn) v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Na realizaci projektu se bude podílet režisérka a dramaturgyně TV Noe Naděžda Urbášková ve spolupráci s pedagogem CKO a šéfem baletu opavského Slezského divadla Martinem Tomsou. Vystoupí posluchači a pedagogové konzervatoře. Srdečně zveme!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)