Duchovní hudba na Šumavě již po čtrnácté

Evropský festival duchovní hudby „Šumava-Bayerischer Wald“ je nesoutěžním setkáním pěveckých sborů, instrumentálních souborů a přátel sborového zpěvu převážně z České republiky a Německa, ale i dalších evropských zemí. Festival probíhá od roku 1997 na obou stranách hranice – v oblasti, kterou uplynulé dvacáté století svými neustálými společenskými změnami poznamenalo zejména po kulturní stránce.



Hana Klivandová, středa 19. května 2010
Magazín > Sborový život

Evropský festival duchovní hudby je na Šumavě již tradicí

Šumava-Bayerischer Wald

Festival svým působením usiluje především o obnovu tohoto středoevropského kulturního dědictví, spočívajícího na křesťanských základech, přispívat k přeshraničnímu setkávání evropských národů a jejich vzájemnému dialogu nejen v oblasti duchovní hudby oživením jednotlivých kostelů českobavorského pohraničí. Tento nekomerční festival se letos uskuteční především v lokalitách regionu Šumava - Bayerischer Wald v termínu 14. 5. - 6. 6. 2010.

Čtrnáctý ročník festivalu je o návratu k tradicím, k festivalové minulosti: organizátorům se znovu podařilo obnovit spolupráci s farní obcí St. Oswald – Grafenau (D), historicky první festivalovou lokalitou na německé straně vůbec. Čtrnáctý ročník je ale možná i o kroku trochu do neznáma. Pošumavské kostely totiž poprvé naplní také tóny gospelu, vokálního žánru, který se vyvinul v první čtvrtině 20. století v černošských kostelech ve Spojených státech – v dobách rasové segregace. Gospel nám představí pařížský soubor Crescendo z pařížské gospelové školy Terry Francois Gospel Singers.

Naši posluchači se stejně jako v letech minulých mohou těšit na celkem třicet koncertů a liturgických vystoupení 18 pěveckých sborů a ansámblů v 22 pošumavských lokalitách – a samozřejmě také na špičkové výkony v podání dětských sborů: královéhradeckého Jitříčka a dětského sboru Chorus Angelu, který působí především v oblasti Dolního Poberouní. Závěrečný slavnostní festivalový koncert se uskuteční v kostele Narození Panny Marie v Klatovech, kde bude v podání velkého sboru mnichovského Pestalozzi gymnázia, Garchingského symfonického orchestru a profesionálních sólistů provedeno jedno z vrcholných kantátových děl německého romantismu – Ein deutsches Requiem od Johannese Brahmse.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)