Europa Cantat Utrecht 2009

V letošním roce jsem se vydala se sborem Claireton Chorale a Clairetoňaty na festival do nizozemského města Utrechtu. Do beneluxské země jsme jeli autobusem a cesta trvala nekonečných šestnáct hodin. Když jsme vystoupili z autobusu, museli jsme se dopravit do hlavní haly festivalu, kde nikdo z nás nečekal, že procestujeme půlku města vláčejíc těžké kufry. Jediná myšlenka převažující v našich hlavách byla potřeba osvěžující sprchy a chvilka odpočinku před 9denním festivalovým maratonem.



Světlana Tvrzická ml., neděle 23. srpna 2009
Magazín > Zahraničí

foto: Anna van Kooij - www.annafotografie.nl

Anna van Kooij / www.annafotografie.nl

Po celou dobu jsme navštěvovali ateliér Show Choir, kde jsme spolupracovali se sbory z jiných zemí, např. z Portugalska, Španělska, Bulharska, Nizozemí, Rakouska a dalších. Společně se učili novým písním a k nim i choreografie. Zprvu to vypadalo, že všichni jsou pečlivě připraveni a my jsme si připadali jako Alenka v říši divů. V zápětí jsme ale poznali, že tomu tak není ale spíše naopak. V průběhu celého pobytu si určitě každý z Clairetoňat uvědomil, že jsme dobře připraveni k rychlému se učení nových písním a tanců v časovém presu a ne vždy v dokonalých podmínkách, ale vždy s perfektním výsledkem.

Ač se ze začátku zdálo, že výsledek dobře provedené práce je v nedohlednu, nakonec jsme to dokázali dovést k maximální satisfakci jak nás učinkujících, tak i diváků v hledišti. Záznam z tohoto dobře provedeného vystoupení můžete shlédnout taktéž na YouTube. Nevím, jak vy ostatní, Clairetoňata, ale mě tento festival velice nadchnul. Nejen, že jsme měli možnost si procvičit světové jazyky, ale zároveň jsme zažili spoustu zábavy, jak v ateliéru, tak i mimo něj. Vyzkoušeli jsme si nový styl práce s kapacitou z USA, poznali jiný kraj a jiné mravy. Celkem jsme měli 3 koncerty s vlastním repertoárem a jeden závěrečný s ateliérem Show Choir. Zazpívali jsme jak lidové písničky, tak i chrámové a moderní.

Bohužel, jedna věc mě velice zamrzela a nejen mě. Všechna naše vystoupení v průběhu festivalu měla samé úspěchy. Proto nás velice mrzí, že náš klavírista nemá zatěžko zneužívat našich úspěchů, pro které jsme všichni tvrdě pracovali, a vydávat je za své a nejen za své, ale přisuzovat tyto úspěchy svému tělesu, které s námi nemá nic společného. Ale bohužel, i to se stává. Nicméně jsem velice ráda, že jsem měla tu možnost se účastnit tohoto zájezdu a i touto cestou bych chtěla velice poděkovat své mamince, paní sbormistryni Světlaně Tvrzické, že se nám věnuje a umožňuje nám, že se můžeme podívat do různých koutů světa a reprezentovat naši republiku ve světě.

Ukázky z toho, co jsme na festivalu předvedli a naučili se, budete mít možnost vidět v průběhu roku na našich koncertech věnovaných desetiletému výročí vzniku sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)