Iuventus, gaude! uzavřel sborovou sezónu koncertem v Hejnicích

Do krásného prostředí basiliky Navštívení Panny Marie v Hejnicích byl v sobotu 20.června pozván sbor Iuventus, gaude! Pod vedením sbormistra Tomáše Pospíšila a za doprovodu Jany Kvochové se kromě hlavního sboru představil i čerstvý vítěz kategorie komorních sborů z mezinárodní soutěže Svátky písní v Olomouci Choricus, gaude! Jako host vystoupila sopranistka a klarinetistka Hana Tauchmanová, kterou Tomáš Pospíšil doprovodil na klávesy.



Ivana Ullmannová, sobota 4. července 2009
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude!

Iuventus, gaude!

Více než 150 diváků uvítal sbor skladbou Rorando coeli Jana Campana Vodňanského, která je dialogem dvou sborů a tak hlavnímu sboru před oltářem odpovídal komorní sbor z balkonu. V devadesátiminutovém proudu krásné hudby se střídal sbor se sólistkou a komorním sborem, zněly skladby duchovní i lidové, spirituál i operní árie. Díky vynikající formě sboru, krásnému hlasu sólistky, výborné akustice a vnímavému publiku byla každá minuta koncertu opravdu velkým zážitkem. Často jsem až po doznění skladby zjišťovala, že jsem po celou dobu téměř nedýchala.

Jedním z vrcholů koncertu byla derniéra skladby Zdeňka Lukáše Gaudete et Exultate, ke které mají děti opravdu velmi silný vztah. Proto právě tuto skladbu, která jim pomohla k medailím v Grazu i v Budapešti, věnovaly Klárce, Ditě a Míše, třem svým kamarádkám, které se se sborem loučí. A sbor se loučí nejen s nimi, ale na delší čas také s Gaudete et Exultate.

Hana Tauchmanová kromě krásného zpěvu předvedla i své umění klarinetistky a zahrála 2.větu z Mozartova koncertu A dur. Závěr koncertu patřil společné skladbě sopranistky a sboru Panis Angelicus Césara Francka. Velkými ovacemi si publikum vynutilo přídavek v podání komorního sboru.

Venku nás po koncertě vítalo nádherné slunečné počasí, skvělá zmrzlina a tak se nám ani nechtělo jet domů. Koncert v Hejnicích byl pohlazením na duši a krásným rozloučením s velmi úspěšným sborovým rokem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)