Ostravský dětský sbor se vrátil ze Slovinska se dvěma medailemi

Malebné město Celje, obklopené slovinskými horami, se stává pravidelně každé dva roky centrem sborového zpěvu pro slovinské a zahraniční mládežnické pěvecké sbory.



Milan Chromík, sobota 2. května 2009
Magazín > Sborový život

Letošního 28. ročníku se zúčastnilo celkem 16 dětských a mládežnických sborů, a to ze Slovinska, Maďarska, Slovenska, Bulharska, Izraele a Česka. Festival byl ve znamení prezentace zúčastněných sborů na večerních a odpoledních koncertech a společných setkáních ve formě workshopů pod odborným vedením zúčastněných porotců. Hlavní pozornost však byla zaměřena na soutěžní vystoupení, která hodnotila mezinárodní porota, zastoupená osobnostmi sborového zpěvu ze Slovinska, Maďarska, Itálie, Belgie a Švédska.

Každý soutěžící sbor měl podle předepsaných regulí zazpívat povinnou skladbu od Jacoba Galluse, dále skladbu romantického a soudobého autora a capella a volnou skladbu autora země odkud sbor pochází. Náš sbor soutěžil ve dvou kategoriích a uvedl z naší hudby skladby Zdeňka Lukáše, Otmara Máchy a Milana Báchorka.

Před samotným vyhlášením výsledků soutěží předsedou poroty panem Tomažem Faganelem panovalo mezi všemi účastníky festivalu velké napětí a očekávání. Ostravský dětský sbor získal v kategorii A – dětské sbory bronzovou medaili (zlatá nebyla udělena) a v kategorii C - dívčí sbory stříbrnou medaili. K velké radosti našich mladých zpěváků přibylo ještě zvláštní ocenění poroty za nejlépe provedenou skladbu romantického autora (P.I.Čajkovskij – Bez pori). Porota verbálně hodnotila náš sbor ve smyslu krásného zvuku, hlasové kultury a precizní intonace.

Vyvrcholením festivalu byl společný zpěv všech zúčastněných sborů v areálu nádherného hradu (Stari grad), tyčícího se nad městem Celje. Zde panovala mezi zúčastněnými mladými zpěváky veselá nálada, kterou navíc podpořilo vystoupení kvalitního mládežnického dechového orchestru z města Celje. A to vše umocnilo krásné slunečné počasí. Naše děti odjížděly ze Slovinska s krásnými pocity, obohaceny o nezapomenutelné zážitky.

Účast sboru na tomto festivalu finančně podpořil Krajský úřad Moravskoslezského kraje, za což mu patří srdečné poděkování. Ostravský dětský sbor ZUŠ E. Marhuly se prosadil na mezinárodní sborové prezentaci a přispěl tak opět k dobrému jménu české hudební kultury v zahraničí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)