Postní duchovní koncert

V neděli 29. 3. 2009 od 16:00 proběhne pod patronací sboru Domino Postní duchovní koncert v kostele Proměnění Páně v Táboře. Na koncertě vystoupí pěvecké sbory z Táborska: Domino, Chrámový sbor, His Master’s Voice Band a Schola Tábor, Nokturno Sezimovo Ústí, Novita Soběslav a Harmonie Planá nad Lužnicí. Na závěr zazní společně Missa Adventus et Quadragesimae Petra Ebena.



Jakub Smrčka, pátek 27. března 2009
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Takové setkání pěveckých sborů pro společný projekt je na Táborsku neobvyklé, i když je třeba připomenout sezimoústecký festiválek, který již léta organizuje pěvecký sbor Nokturno, a také výroční provedení Rybovy České mše vánoční, kde se sbor také spojuje z několika sborů.

Smyslem tohoto koncertu je vedle hlavní náplně, jíž je postní hudební meditace, neboť duchovní hudební tvorba tohoto ladění je trvalou součástí sborových repertoárů, také pocta Petru Ebenovi nedožitým 80. narozeninám a dále pokus o vyzkoušení nového druhu spolupráce mezi pěveckými sbory.

Pěvecký sbor je pro mnoho lidí místem uvolnění a aktivního odpočinku a je to tak správně. Snaha co nejlépe interpretovat hudební díla uvádí pěvce do hlubin skladby jinak než posluchače. Současně je sbor prostorem pro kultivaci osobnosti i společenství. Avšak možnost studovat a účastnit se provedení větších a náročnějších děl většinou menší regionální sbory nemají. Kdo ze zpěváků však takovou práci zkusil, ví, že je to další kvalita sborového zpěvu a přináší uspokojení a naplnění. Odstud jistě pramení obliba pěveckých festivalových dílen jako Bohemia Cantat.

Vedle toho je třeba přinést takové projekty přímo do domácího prostředí a umožnit také místním posluchačům, aby měli hudební zážitek. Navíc je při takových projektech důležitá spolupráce a vzájemná podpora, což jsou hodnoty, které do sborového prostředí, ač se to ne vždy a ne každému zdá, patří. Je to nový a oživující prvek, který otevírá nové možnosti.

Postní duchovní koncert je takovým pokusem, jak určitou etapu spolupráce začít a jak do Tábora a okolí přinést tento druh sborových aktivit. Je to jen malý a narychlo dohodnutý začátek, doufejme, že se podaří pokračovat a třeba zavést malou tradici. To vše proto, aby si z toho do života odnesli posilu a potěšení jak samotní pěvci, tak posluchači.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)