Evropský festival duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald

Letos pod patronátem plzeňského biskupa

Třináctý ročník Evropského festivalu duchovní hudby Šumava – Bayerischer Wald se koná opět v květnu, a to ve dnech 8. – 31. 5. 2009. Letošní ročník láká příznivce sborového zpěvu na kvalitní zážitky, které si návštěvníci odnesou z pořádaných koncertů i mší konaných v rámci celého projektu. Tento festival se stal již oblíbenou kulturní akcí převážně na Klatovsku a na německé straně hranice, na území regionu Bayerischer Wald, a na základě úspěchu minulých ročníků se podařilo festival rozšířit i do Prahy, Karlovarského a Plzeňského kraje.



Hana Klivandová, úterý 7. dubna 2009
Magazín > Sborový život

Koncerty a mše se uskuteční v Klatovech, Plzni a Praze, Zwieslu, Bodenmais a Regenu. Dalšími místy jsou například kdyňská synagoga, Klenčí pod Čechovem, Běšiny, Žinkovy, Janovice nad Úhlavou, Dešenice, Těchonice, Chlistov a Klenová.

Mezi nejvýznamnější účastníky patří klatovské Kolegium pro duchovní hudbu, které zároveň převzalo pořadatelské žezlo po občanském sdružení LAETITIA – spolku pro vokální a komorní hudbu. Dalšími účastníky jsou Byzantion – Collegium musicae slavicae Praha, plzeňské smíšené pěvecké sbory Česká píseň, Vox imperfecta a Coro Aventino, Cantate Rokycany, z Klatov pak smíšený pěvecký sbor Šumavan, soubor Musica Suavis a Železnorudský pěvecký sbor. Zahraniční zastoupení pěveckých sborů je letos opravdu rekordní: z Německa přijede Kirchenchor St. Nikolaus, z Polska Calvi Cantores a Slavica Musa, dále rakouský chrámový sbor a orchestr Fulpmes-Telfes a maďarský pěvecký sbor ProVocal z Maďarska.

Jak se již stalo tradicí, pravidelnými účastníky festivalu jsou i děti a mládež. Vystoupí například Grey Donkeys, komorní sbor mládeže Ko.Mar, dětský pěvecký sbor Nokturňáček, Berušky a Fialky. Poprvé se také zúčastní královéhradecký dětský sbor Jitříčko, který pravidelně sklízí úspěchy i na mezinárodní úrovni.

Festival zahrnuje české a evropské duchovní skladby od gregoriánského chorálu po současnost, od skladeb čistě liturgického charakteru až po díla určená především pro koncertní provedení. V posledních ročnících se pořadatelé také snaží zařadit do programu skladby světské, duchovně inspirované. Vyvrcholením celého festivalu je pak závěrečný slavnostní koncert v kostele Narození Panny Marie v Klatovech v sobotu 30. května 2009, při němž provede velký festivalový sbor jedno z vrcholných děl rakouského romantického hudebního skladatele Antona Brucknera (1824-1896), skladbu Missa Nr.2 in e-moll pro osmihlasý sbor a dechový orchestr.

Patronem letošního ročníku se stal Mons. František Radkovský, biskup plzeňský. Festival, jako každý rok, zastřešuje Unie českých pěveckých sborů, přičemž její předseda Mgr. Roman Michálek, Phd. působí rovněž v čestném výboru festivalu. V tomto výboru dále působí Prof. Dr. Rudolf Weikl z Bad Reichenhall a P. Josef Schmaderer, farář z Bodenmais.

Evropský festival duchovní hudby je jedinečný svou délkou konání, počtem souborů i lokalit, kde se jednotliví účastníci představí. Je neuvěřitelné, že bez ohledu na jazykové bariéry i vzdálenost, kterou musí mnohé sbory překonat, se dokáží všichni spojit a vytvářet svými výkony přátelské prostředí, plnit kostely nezapomenutelnou atmosférou, zpřístupňovat hudbu evropských mistrů široké veřejnosti a přispívat k rozvoji a setkávání lidí v tomto středoevropském regionu. Přijďte si s námi vychutnat číši plnou nevšedních zážitků, těšíme se na milé setkání!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)