Výzva účastníkům a příznivcům festivalu Bohemia cantat Liberec

Vážení zpěváci a přátelé sborového umění, připravujeme pro vás nový, již XVII. ročník festivalu Bohemia cantat, na němž se setkáte jak se známými sbormistry z minulých let (Jan Míšek, Jan Staněk, Marek Štryncl, snad i Urs Ehrenzeller...), tak i s některými novými jmény a dramaturgickými překvapeními (ale to až později – nic ještě není jisté na 100%). Po loňské zkušenosti se pokusíme obnovit i mládežnický ateliér.



Zdeněk Kadlas, pátek 13. února 2009
Magazín > Zprávičky

Ale nyní k meritu věci. Ač se to možná zdá nelogické, nastupující hospodářská krize se začíná bezprostředně dotýkat i našeho festivalu. Pociťujeme citelný růst nákladů na pronájmy prostor (např. požadované nájemné za dva sály v Základní umělecké škole se oproti roku 2007 zvyšuje na 375% !) a služby (opět rapidně rostou poplatky za bankovní služby, zejména v mezinárodním platebním styku). Na druhé straně pozorujeme absolutní pokles finančních zdrojů na přímou podporu a granty na neprofesionální hudební aktivity, jak na Ministerstvu kultury (odhadovaný pokles na 50% loňské skutečnosti), v Libereckém kraji (letos je zatím na přímou podporu festivalu v rozpočtu kraje 0,- Kč) i ve městě Liberci. Rovněž rapidně klesá schopnost a ochota přispívat na festival ze strany soukromých firem, z nichž mnohé z důvodů nedostatku zakázek bojují o přežití a propouštějí zaměstnance.

Nemyslíme si, že nejlepší cestou, jak zabezpečit provoz festivalu, je zvyšovat účastnické poplatky, neboť každé zvýšení se určitým způsobem promítá do poklesu zájmu o účast na festivalu. Domníváme se, že vhodným řešením je vyzvat vás, příznivce sborového zpěvu, k oslovení širšího okruhu potenciálních sponzorů z řad soukromých firem. Určitě máte mezi svými přáteli a známými někoho z vedení či managementu společností, které jsou schopny náš festival podpořit, byť i relativně nevysokou částkou (cca 5 – 10.000 Kč), např. formou platby za reklamu na našich plakátech a propagačních tiskovinách. Samozřejmě budeme rádi i za jinou formu pomoci, např. materiální (občerstvení pro účastníky, drobné propagační dárkové předměty apod.). Pokud se vám podaří zajistit finanční podporu pro festival, můžeme vám na oplátku poskytnout úlevy z platby účastnického poplatku.

Zároveň vás prosíme o vhodné tipy na zajištění zajímavých a kvalitních kapel či hudebních ansámblů na společenský večer v Domě kultury s rozumnými nároky na honorář, popř. i pěveckých sborů a hudebních těles vysoké umělecké úrovně jako hostů na páteční, popř. sobotní festivalový koncert.

Vaše nabídky na pomoc a kontaktní informace zasílejte prosím na mail@bohemiacantat.cz .

Za vaši ochotu podpořit festival vám předem děkujeme a těšíme se na setkání v srpnu!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)