Zemřel sbormistr Popradského dětského sboru a ředitel SKO Žilina

Dr. Jozef Búda (22. 9. 1938–13. 11. 2008) patřil k nejvýznamnějším a nejaktivnějším osobnostem slovenského hudebního života. Svůj profesionální život spojil se dvěma hudebními tělesy: Popradským dětským sborem a Státním komorním orchestrem Žilina.



Roman Michálek, pátek 28. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

Snad nejsilnější osobní a umělecké pouto ho pojilo s Popradským dětským sborem, se kterým pracoval téměř až do své smrti. Soubor získal mnohá ocenění na mezinárodních i domácích soutěžích a festivalech, z posledního období jmenujme alespoň: Halle (Německo) 1996, 2005; Komolým (Maďarsko) 1997, 2003; Bratislavské hudobné slávnosti 1992, 1993, 1998; Europa Cantat Wolfenbuttel 1999 (Německo) nebo Vaasa Choir Festival (Finsko) 2006. Podnikl také koncertní cesty do mnoha zemí Evropy, mimo jiné úspěšně reprezentoval SR na světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru. Hlasy popradských zpěváčků zněly v zahraničí i při oficiálních slavnostních příležitostech, například při předávání darů slovenských věřících papeži Janu Pavlu II ve Vatikánu v roce 1999.

Poslední zahraniční zájezd pod vedením Dr. Búdy uskutečnil sbor v srpnu tohoto roku, kdy se úspěšné zúčastnil 7. Internationale Jugend Kammerchor-Begegnung na ostrově Usedom v Baltském moři.

V oblasti sborového zpěvu působil Jozef Búda více jak třicet let a svou uměleckou, pedagogickou i organizační prací si získal respekt a uznání nejen na Slovensku a v Čechách. Kromě již zmíněného Popradského dětského sboru založil dětský sbor Prieboj v Prievidzi, byl dirigentem známého bratislavského smíšeného sboru Cantus a v neposlední řadě též vedl smíšený pěvecký sbor Rozkvet. V každém z těles, se kterými pracoval, zanechal tento velký sbormistr svou nesmazatelnou uměleckou a lidskou stopu. Věříme, že odkaz, který Dr. Jozef Búda slovenské kultuře zanechal, bude dále žít nejen v paměti všech, kteří s ním měli možnost spolupracovat, ale i v díle jeho sbormistrovských následovníků.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)