Jaro 2008 ve FKPS

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení letos vybočuje ze své tradice tím, že na jaro připravilo dokonce dva náročné koncerty. Jeden z nich se uskutečnil 17. dubna 2008 v kostele sv. Šimona a Judy. V programu se propojila témata církevní velikonoční hudby, oslavy jara a přírody s uctěním některých letošních skladatelských jubilantů.



Blanka Pscheidtová, středa 14. května 2008
Magazín > Sborový život

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení

Koncert zahájily dvě skladby mistra vokální polyfonie Jacoba Galla Virgines prudentes a Surrexit Christus et illuxit. Následovala oblíbená Missa brevis pro ženský sbor a barytonové sólo od Zdeňka Lukáše, dokládající sdělnost a přístupnost autorovy hudby, která však nikdy není laciná či podbízivá. Sólového partu se ujal barytonista Václav Hlávka. Dále zazněla Schubertova monumentální skladba Gott in der Natur, jíž si sbor připomněl předloňskou schubertovskou soutěž ve Vídni. Po přestávce se vrchovatě naplnil požadavek připomínky jubilantů (Zdeněk Lukáš a Antonín Tučapský, oba narozeni v r. 1928) a projevila se výjimečná schopnost našich skladatelů přetvářet český folklór v poklady „vážné“ hudby. Dokladem byly jak tři části Moravských dvojzpěvů Antonína Dvořáka (Dyby byla kosa nabróšená, Šípek, V dobrým sme se sešli), tak dvě části z prvního dochovaného sborového díla Bohuslava Martinů Česká říkadla (Hlásání pasaček, Mořena, mořena), skladba Letěla bílá hus od Antonína Tučapského a v závěru Holoubci a Kravarky od již zmíněného, v loňském roce zemřelého Zdeňka Lukáše. Sbor zpíval pod vedením sbormistra Lukáše Vasilka a na klavír doprovázel Václav Mácha.

Další koncert je plánován na 18. května v sále Martinů v Lichtenštejnském paláci a bude věnován jedinému skladateli: Leoši Janáčkovi.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)