Bohemia cantat přijímá přihlášky

Přední český festival sborové hudby otevřel elektronický systém pro příjem přihlášek na svůj 16. ročník, který se uskuteční v závěru srpna. Zájemci o účast na tomto jedinečném festivalu se mohou letos hlásit do sedmi ateliérů.



-cs-, úterý 1. dubna 2008
Magazín > Sborový život

Marko Ivanovič povede ateliér české hudby.

Ve čtvrtek 21. srpna začne další ročník sborového festivalu Bohemia cantat. Letos nabízí celkem sedm ateliérů, v nichž bude studována hudba všech historických období. Gregoriánskému chorálu se bude věnovat odborník na slovo vzatý, zakladatel a umělecký vedoucí souboru Schola Gregoriana Pragensis, David Eben. Hudbu renesančních mistrů připraví se svým ateliérem mladý sbormistr a zpěvák Čeněk Svoboda. Dirigent Marko Ivanovič (na snímku) nastuduje skladby Luboše Fišera, Petra Ebena, Zdeňka Lukáše a Bohuslava Martinů. Ateliér nazvaný Musica nova si klade za cíl "otřást běžnou představou o soudobé hudbě". Jeho vedoucí, dirigent a skladatel Martin Smolka, představí skladbu Olson III minimalisty Terry Rileyho a přímo pro Bohemia cantat zkomponuje krátké studie avantgardních vymožeností ve sborovém zpěvu, z nichž každá bude zaměřena na jeden charakteristický jev soudobé sborové techniky (cluster, glissando, aleatorika, sonoristika aj.). Gospely a spirituály se svými svěřenci zazpívá Zuzana Stirská a jazzový ateliér povede sbormistr a klavírista Luboš Hána. Novinkou letošního ročníku je speciální ateliér Young European Voice, který vzniká ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (účast v tomto ateliéru je částečně dotována z grantu MŠMT). Je určen mládeži ve věku od 15 do 26 let a umělecký ředitel festivalu, Libor Sládek, zde bude pracovat na výběru z rockového oratoria Eversmiling Liberty.

Podrobnosti o jednotlivých ateliérech, umělecké životopisy jejich vedoucích a informace o ubytování, stravování a finančních podmínkách účasti naleznete na festivalových stránkách na adrese www.bohemiacantat.cz. Zpěvačky a zpěváci řádných členských sborů Unie českých pěveckých sborů a studenti mohou získat slevu na festivalovém zápisném. Přihlásit se můžete výhradně elektronicky na uvedené internetové adrese. Přihlášky budou aktivní do konce června, již nyní, v den jejich otevření, je však řada míst v ateliérech rozebrána. Nenechávejte proto odeslání přihlášky na poslední chvíli!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)