Vox cantabilis na Sborové olympiádě v Brémách

Komorní smíšený sbor Vox cantabilis z Jirkova opět úspěšně reprezentoval Českou republiku v zahraničí. Jako jeden z pouhých čtyř českých sborů se zúčastnil Sborové olympiády, kterou letos, po rakouském Linci v roce 2000 a korejském Pusanu v roce 2002, hostily německé Brémy.



Ondřej Klečka, středa 28. července 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Olympiáda se konala době od 8. do 18. července letošního roku a účastnilo se jí a v 26 kategoriích soutěžilo několik stovek sborů z více než 80 zemí celého světa.

Sbor soutěžil ve dvou kategoriích – v kategorii komorních sborů a v kategorii duchovní hudby a capella. V obou kategoriích se mu podařilo navázat na úspěch z I. sborové olympiády v Linci, kde získal stříbrnou medaili v kategorii duchovní hudby a uhájil stříbrné medaile. Jejich největšími konkurenty byly velmi kvalitní asijské a ruské sbory, které disponují zázemím, o jakém se českým sborům ani nezdá.

Sborová olympiáda je vysoce kvalitní a zároveň největší soutěž sborového zpěvu na světě. Pořádá ji INTERKULTUR foundation z německého Pohlheimu, která kromě Olympiády pořádá od roku 1988 i seriál soutěží a festivalů sborové hudby Musica mundi. Jejich společným jmenovatelem je vysoká profesionálnost organizace, jež se od českých soutěží, které jsou také výborně připravovány, liší v takových drobnostech, jako je například navrácení not poskytnutých porotě, nebo předání hodnocení porotců soutěžícím sborům, což u nás bohužel ne vždy bývá zvykem.

Příští Sborová olympiáda se koná v roce 2006 v čínském Šamenu (Xiamen). Vox cantabilis na ní téměř jistě bude chybět. Určitě se ale objeví někde v České republice, například o Vánocích v Jirkově, Chomutově nebo jejich okolí. Určitě se také pokusí sehnat dostatek prostředků a vyjet někam na zahraniční soutěž a opět získat nějaká další ocenění.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)